Sjan van Gorsel, Reijnpack:

"Witlofmarkt opgeleefd na dramatische eerste helft van het jaar"

Tholen - Sinds augustus zijn de prijzen op de witlofmarkt van lieverlee behoorlijk opgeleefd. Dat was volgens Sjan van Gorsel van witlofverpakkingsbedrijf Reijnpack uit Sint-Philipsland ook hard nodig. "Tot en met juli was de markt echt bagger slecht, dus we hebben nog het nodige in te halen."

"Inmiddels liggen de prijzen weer rond de 1,50 euro. De vraag is goed. Italië trekt de kar en dat is toch onze grootste exportbestemming. In het eerste half jaar was de vraag uit Italië een stuk lager, ook door concurrentie vanuit Frankrijk. Ook de vraag uit Duitsland begint nu toe te nemen.""Het aanbod is momenteel niet zo hoog. Vorig jaar was het door weinig zonuren niet zo'n best groeiseizoen en daardoor is de productie behoorlijk teruggelopen", vervolgt de witlofverpakker. "Daarbij zijn de opbrengsten van de wortelen van het land dit jaar ook niet al te hoog - en er is Europees gezien ook minder uitgezaaid - dus ook voor volgend jaar zullen er niet al te veel witlofwortelen beschikbaar zijn."

Ook kwalitatief gezien verloopt het seizoen volgens Sjan redelijk uitdagend. "Je moet echt je best doen om een kwalitatief hoogstaand product af te leveren." Een andere uitdaging vormen de hoge energiekosten. "Naast alle gestegen grondstofprijzen liggen de energiekosten ten opzichte van een paar jaar geleden wel 4 à 5 keer hoger. Dit maakt ook de koelkosten per kist aanzienlijk hoger, zeker als je veel kisten bij loonkoelers moet koelen."

Of de vraag naar witlof in de winter toeneemt, is volgens Sjan geen zekerheidje. "Eind vorig jaar was het bijvoorbeeld drie keer niks op de witlofmarkt. De aanloop naar begin dit jaar was daarmee al niet best. We hopen dan ook dat het nu een keer andersom is. Ook voor roodlof was de markt in de eerste helft van het jaar niet al te best, nu is die markt ook flink aangetrokken, maar die markt is altijd heel grillig en kan per week fors verschillen."De nieuwe witlofverpakkingslijn die Reijnpack eind 2020 introduceerde werpt inmiddels wel zijn vruchten af. "We leren er steeds beter mee werken en hebben inmiddels drie robotlijnen staan", vertelt Sjan. De nieuwe robotlijn is niet onopgemerkt gebleven, want hiermee is Reijnpack genomineerd voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo. De winnaar wordt op dinsdag 8 november bekendgemaakt.

Voor meer informatie:
Reijnpack
Sjan van Gorsel
Kwekerijweg 8
4675 PZ Sint-Philipsland
Tel: 0167-573148
info@reijnpack.nl     
www.reijnpack.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.