Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ARUS August Reimers & Sohn

"Aanzienlijke lagere volumes uit Nederland verwacht door hoge teelt- en energiekosten"

ARUS August Reimers & Sohn kan voldoende witte kool, spitskool en andere koolsoorten aanbieden, zo vertelt directeur Jörn Reimers. Vanwege de droogte verwacht hij echter kleine maten. "Wij nemen onze kool uit Noord-Duitsland af. In plaats van 5-6 kg wegen de kroppen echter slechts 2-3 kg, waardoor er tekorten zullen ontstaan. Als we uitgaan van onze ervaringen zullen de koolgroenten tot aan het volgende seizoen ter beschikking staan. De prijzen zijn dit jaar ook al hoger dan vorig jaar, wat ook door het beperktere aanbod komt. De klanten lijken echter te weigeren om de kool te kopen of zijn zeer terughoudend. Dat ligt niet in de laatste plaats aan de communicatie vanuit de politiek. De consumenten worden al op voorhand onzeker gemaakt", aldus Jörn. 


Jörn Reimers bij de stand van ARUS op de groothandelsmarkt in Hamburg 2022

Grote uitval in Nederland
Verdere problemen door de energie- en teeltkosten zullen pas in de winter zichtbaar worden, vermoedt hij. "Over het algemeen zijn de Nederlandse telers het hele jaar door actief. Momenteel laten ze hun gewassen echter uitgroeien en herplanten ze deze niet, aangezien hun contracten ook afgelopen zijn en zij energie moeten kopen op de spotmarkt. Daarvan afgezien weten de bedrijven nog niet eens of zij het geld dat zij in verwarming en verlichting geïnvesteerd hebben, ook weer terug kunnen verdienen", vreest Jörn.

"Door de droogte is de houdbaarheid van de kool wel beter gegarandeerd. De inkoopprijs is vergeleken met afgelopen jaar met meer dan het dubbele gestegen. In 2021 was de prijs echter ook zeer laag vanwege een overschot, terwijl de prijzen nu weer min of meer op een normaal niveau liggen. Aan het begin van de week wordt er zo goed als niets verkocht, in plaats daarvan focussen de klanten, vooral horecaleveranciers, zich op het einde van de week."  

Dubbele prijs voor pallets
"Spanje zou dan het belangrijkste leveringsland zijn. Mocht het weer daar slecht worden, dan zullen we hier met enorm hoge prijzen geconfronteerd worden. Aan het begin van het jaar, nog voor de oorlog in Oekraïne, moest er al veel verwarmd worden, met navenant hoge prijzen. De transportkosten zijn vanwege de hoge brandstofprijzen eveneens enorm hoog. De vrachttarieven zijn dit jaar verdubbeld", aldus Jörn.

Deze kosten, samen met het gestegen minimumloon, komen weer tot uitdrukking in de goederenprijzen en zullen volgens Jörn vanaf komend jaar nog meer merkbaar zijn. "Als de goederen schaars en duur worden, dan maakt het zogezegd niet uit wat het is. Het belangrijkste is dat je de goederen aan kunt bieden. De telers leveren in dergelijke situaties liever aan de groothandelsmarkten in plaats van aan de ketens, omdat ze bij ons ook meer voor hun goederen krijgen dan bij de retailers." 

Overal kleine maten
Niet alleen bij groenten, maar ook bij fruit zoals appelen was er dit jaar sprake van een enorme oogst, die echter alleen maar uit klein fruit bestond en zich moeilijk liet verkopen, aldus Jörn. "Bij citrus is de situatie ongeveer hetzelfde, want de hitte zal zeer goed merkbaar zijn bij bijvoorbeeld sinaasappelen. Ook hier zal sprake zijn van een behoorlijke hoeveelheid klein fruit, dat door de ketens tegen voordelige prijzen in netten wordt verkocht." 

Jörn is wel opgelucht dat Duitsland nog niet is getroffen door vorst. "IJsbergsla kan komende week geoogst worden. Als het niet vriest, zou men net als in de voorgaande jaren goede omzetten met sla en groenten kunnen behalen. Maar als het wel gaat vriezen, dan is het van de ene op de andere dag afgelopen", voorspelt hij.

Voor meer informatie:
Jörn Reimers
ARUS August Reimers & Sohn GmbH
Auf der Brandshofer Schleuse 4
Gang K Stand 414/415
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: (+49 40) 3 25 85 00
info@arusgmbh.de  
www.arusgmbh.de 

Publicatiedatum: