Ayecue – The Real Green Food

"Sterke kostenstijging brengt beschikbaarheid paddenstoelen in gevaar"

De Spaanse paddenstoelensector is al jaren niet in staat de teeltkosten voldoende door te rekenen in de keten en moet dus zeer verzwakt de huidige inflatiecrisis het hoofd bieden. De constante en aanhoudende kostenstijgingen, waarvan het einde nog niet in zicht lijkt, zetten de sector nu helemaal schaakmat. 


Aitor Sanzol op de stand van Ayecue-The Real Green Food op Fruit Attraction 2022 

"De teelt volgt helemaal geen groeipad, ze neemt zelfs af. Veel telers, vooral de kleinere bedrijven, kunnen de hoge kosten niet meer aan en leggen de productie stil", zegt Aitor Sanzol, adjunct-directeur van Ayecue en het merk The Real Green Food.

"Om de sector te verduurzamen, moeten we de kosten kunnen doorrekenen. Deze crisis zal echter laten zien dat er meer nodig is dan dit. We hebben sterke en geïntegreerde structuren nodig die een robuustere en nauwere controle over de waardeketen mogelijk maken", legt Aitor Sanzol uit.

Ayecue oogst ongeveer 14 miljoen kilo paddenstoelen per jaar. "We hebben een uitgebreide ervaring in de teelt en afzet van geteelde paddenstoelen. We hebben onze eigen fase III-compostproductiefaciliteit – een van de twee in Spanje – en een modern en volledig gekoeld pakstation”, legt hij uit. “625 families zijn direct betrokken bij de teelt, oogst en verpakking van onze champignons. En indirect nog veel meer." 

"We beginnen al een duidelijk gebrek aan aanvoer van champignons op te merken, niet alleen in Spanje, maar in heel Europa. De teelt van grote spelers zoals Polen of Nederland is zwaar getroffen en de verkoopprijzen blijven stijgen. Terwijl we ons tot nu toe hebben geconcentreerd op het beleveren van de nationale markt en, in kleine hoeveelheden, Marokko, Frankrijk of Portugal, zien we momenteel een groeiende vraag in het buitenland, ook vanuit Italië, waarnaar we nooit eerder hebben geëxporteerd."

"Binnen de familie van verse paddenstoelen groeit de consumptie van champignons al een paar jaar gestaag, vooral bij de jongere consumenten. Steeds meer mensen gebruiken dit product in de keuken. De consument raakt ook steeds meer vertrouwd met exotische en wilde paddenstoelensoorten", zegt de adjunct-directeur van The Real Green Food. "Ondanks de huidige inflatie is er vraag naar paddenstoelen en we zijn verplicht de juiste mechanismen te creëren om aan die vraag te voldoen."

"Alles wijst erop dat met deze economische situatie en de beperkte productbeschikbaarheid een kleine revolutie aan de gang is in de sector. Daarom zal onze controle over de waardeketen en ons aanpassingsvermogen, wat we vandaag veerkracht noemen, ons in staat stellen om de komende tijd een sleutelfiguur te zijn in de teelt en afzet van geteelde paddenstoelen", besluit Aitor Sanzol.

Voor meer informatie:
Aitor Sanzol
Ayecue-The Real Green Food
Mob: +34 652804147 (Spanje)
a.sanzol@therealgreenfood.com 
www.therealgreenfood.com 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.