Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

23% meer citrus onderscheppingen uit derde landen

Volgens gegevens die de Spaanse telersvereniging La Unió Llauradora heeft verzameld, is het aantal onderscheppingen van citrus uit derde landen wegens de aanwezigheid van plagen met 23% gestegen ten opzichte van vorig jaar (gegevens januari-september).

"De Mercosur-landen Brazilië, Argentinië en Uruguay vertegenwoordigen 60% van de totale onderscheppingen in de eerste negen maanden van dit jaar. Voor Brazilië gaat het om 63 onderscheppingen. Dat is 530% meer dan de 10 van vorig jaar. Argentinië laat er 8 optekenen (3 meer dan vorig jaar) en Uruguay 4 (vorig jaar had het land een vlekkeloos rapport). Van de met Mercosur geassocieerde landen zien we bij Colombia 3 onderscheppingen, tegenover 1 vorig jaar."

"Voor Zuid-Afrika is het aantal onderscheppingen gedaald. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het pas in september fors begon te exporteren en dat het de sinaasappelexport uit de gebieden met plaagdruk heeft stopgezet. Ondanks de opschorting van deze zendingen zijn er dit jaar nog steeds 16 onderscheppingen geweest, waarvan 4 in september. Van deze onderscheppingen zijn er 13 op naam van Phyllosticta citricarpa, een schimmel die de gevreesde Citrus Black Spot veroorzaakt."

Vanwege het gevaar dat deze plagen met zich meebrengen, verzoekt La Unió om de automatische opschorting van de import uit de landen die de fytosanitaire veiligheid van hun export niet kunnen garanderen. De organisatie roept ook op tot de implementatie van een uniform koudebehandelingssysteem voor alle importen en dat de EU één standaardcriterium hanteert voor alle landen.

La Unió beschouwt het ratificeren of ondertekenen van overeenkomsten tussen de EU met handelsblokken zoals Mercosur of Zuid-Afrika overigens een ernstige fout, "aangezien er geen diepgaande of rigoureuze impactstudies bestaan naar de gevolgen van de import voor onze tuinbouwsector of naar de gevolgen van een mogelijke introductie van een plaag, iets waar we nu al het gelag voor betalen met Xylella of met de cotonet uit Zuid-Afrika".

"Alle overeenkomsten zonder wederkerigheid in teeltnormen of in het gebruik van actieve stoffen, zonder volledige fytosanitaire garanties op het gebied van plagen, zonder de verplichtingen vastgesteld in de 'Van boer tot bord'-strategie en zonder een degelijke organisatie wat de importperiodes betreft – om overlap met het Europese aanbod te vermijden –, leiden tot de fout die we al meermaals hebben gemaakt en die een enorme negatieve impact heeft op de Europese sector", zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

"De introductie van een nieuwe plaag of ziekte zou de kosten voor gewasbescherming nog meer verhogen en zou bovendien de rol van citrus als fruit voor de versmarkt schade toebrengen", besluit Peris.

Voor meer informatie:
La Unió
Tel: +34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
https://launio.org

Publicatiedatum: