Jurgen Duthoo, Warnez Potatoes:

"Vraagzijde aardappelmarkt komt al op, maar zeer krappe marges zorgen voor kopzorgen"

Tholen - Net als vele andere sectoren werkt de aardappelsector op het moment met zeer krappe marges. "In Frankrijk schatten ze al dat de kosten voor telers 5 keer zo hoog uitvallen in vergelijking met vorig jaar. Maar ook in België zorgen de welbekende kosten voor de nodige kopzorgen, waardoor menig teler zich de vraag zal gaan stellen of ze willen bewaren of gelijk verkopen", vertelt Jurgen Duthoo van Warnez Potatoes.


Warnez Potatoes op de afgelopen Fruit Attraction

Aan de vraagzijde zijn de signalen voor de aardappelspecialist, die ook op de afgelopen Fruit Attraction in Madrid aanwezig was, wel redelijk positief te noemen. "Op de beurs hebben we veel mooie gesprekken gehad. Het is een ideaal moment, zo vlak voor het seizoen, om te peilen hoe de markt op verschillende plekken zich zal ontwikkelen. Zo hebben we een breed internationaal publiek mogen ontvangen, wat ons de nodige indicaties heeft gegeven waar het komende seizoen heen gaat. Bovendien merken we al dat er vraag komt vanuit verschillende Europese landen voor ons (on)gewassen product en hebben we van de week al de eerste zendingen in bulk verzonden voor de verwerkende industrie. Aan de vraagzijde hebben we vooralsnog zeker niet te klagen. Dit geldt overigens ook op het gebied van Belgische retail, waar het verhaal van 'foodboxen' groeit. Dit zijn gebruiksgemakproducten en de vraag hiernaar groeit alsmaar door."

Aan de aanbodkant ligt de situatie, zo vertelt Jurgen, iets moeilijker. "We krijgen wel signalen, en zien bovendien zelf ook, dat er een stuk minder volumes zijn dan voorgaande jaren. Door een moeilijke, warme zomer zijn de opbrengsten per perceel zeer wisselvallig. Alles zal pas definitief duidelijk worden als eind deze maand alle werkzaamheden klaar zijn, want er hebben nog wel wat partijen geprofiteerd van de recente regenval. Alleen zullen we echt de puzzel weer moeten gaan leggen om al onze klanten met kwalitatief hoogwaardige aardappelen te kunnen beleveren."

Want kwalitatief zijn er bij het Belgische aardappel inpakbedrijf, die ook eigen teelt heeft, de nodige punten om in de gaten te houden. "In sommige partijen zullen we wel een tekort aan grovere aardappelen hebben. Verder is de kiemlust een stuk actiever, omdat er over het algemeen stress is geweest op de velden. Normaal gesproken starten we de eerste behandeling met kiemremming na een maand in opslag, maar moeten we dat voor sommige variëteiten niet gelijk gaan doen? Bovendien is er sprake van hogere onderwatergewichten. Al met al zijn dit aandachtspunten waar we rekening mee zullen moeten houden op kwalitatief vlak."

Toch kijkt Jurgen vol goede moed naar het nieuwe lokale aardappelseizoen. "We hebben recent een nieuw ERP-systeem in gebruik genomen. Zo kunnen we de efficiëntie verbeteren en nog betere service verlenen aan onze klanten. Bovendien hebben wij het geluk dat we voor een groot deel gebruikmaken van zonne-energie, waardoor de energiekosten nog enigszins worden gedrukt. Dat geluk heeft niet iedere teler of verpakker, maar wij moeten ook 52 weken per jaar aardappelen ter beschikking hebben, dus bewaren is voor ons geen vraag. De vraag is alleen in hoeverre de stijgende kosten ook door te  berekenen zijn in de keten. Dat heeft echter ook zijn limiet en dus zijn de marges voor komend seizoen ontzettend krap. Het zal van essentieel belang worden om met alle partijen in de keten tot goede afspraken te kunnen komen op dat vlak, zodat iedereen zijn boterham kan verdienen."

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 Tielt, België
Tel.: +32 051 400812
info@warnezpotatoes.be         
www.warnezpotatoes.be     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.