Teelt van shiitake opgevoerd om hogere kosten op te vangen

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat de oorlog in Oekraïne een aanzienlijke impact heeft gehad op zowel het persoonlijke leven van de Oekraïense bevolking als op het vermogen van bedrijven om daar te opereren. Gelukkig is Nature Green, een teler/exporteur van shiitake, relatief gevrijwaard gebleven van de verschrikkingen, zegt Hoofd Verkoop Europa, Vincenzo Salento. "De oorlog heeft een nadelig effect gehad op het bedrijf, wat betreft de kosten voor grondstoffen en onze teeltkosten in het algemeen. We moesten over de hele linie veel moeilijkheden overwinnen, maar er is niets wat het toegewijde Nature Green team niet aan kan. Door de ligging van Nature Green is de impact enigszins beperkt in vergelijking met telers in het zuidoosten van het land, in de grote steden, dus we kunnen de situaties niet exact vergelijken."

Ondanks de oorlog heeft Nature Green de productie van de shiitake weer kunnen opvoeren, aldus Salento. "De teelt is in ons bedrijf de afgelopen maanden met 10 tot 15% verhoogd. Bij de teeltmethoden is er een fijn evenwicht tussen de leeftijd van het substraat en de opbrengst. Dit gaat hand in hand en heeft natuurlijk gevolgen voor de uiteindelijke houdbaarheid van het product. We hebben hier veel testen en proeven mee gedaan, en de resultaten waren duidelijk. Wij streven altijd naar de beste shiitake in zijn klasse, omdat we willen kunnen voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. We blijven leveren aan de diverse markten. De zomermaanden zijn echter altijd een uitdaging voor de sector, vooral dit jaar, gezien de extreem hoge temperaturen."

"De export is een uitdaging geweest voor Nature Green, maar tot nu toe verloopt alles relatief soepel," zegt Salento: "De huidige situatie is enigszins instabiel, zoals men zou verwachten tijdens een oorlog. We laveren zo goed mogelijk door deze moeilijke tijden. Het verkrijgen van de juiste exportdocumentatie was een uitdaging, maar ook hier hebben we oplossingen gevonden die aan de behoeften van onze klanten voldoen. Eerder dit jaar konden we een paar weken lang geen biologische certificaten krijgen, maar nu kunnen we onze biologisch gecertificeerde paddenstoelen weer leveren. Wat de markten betreft, is er geen grote verandering. We leveren nog steeds aan dezelfde klanten in heel Noord-Europa, net als voor de oorlog. Onze verkoop op de binnenlandse markt is door de oorlog natuurlijk wel minder geworden."

Het leven in Europa is duurder geworden en dit geldt ook voor Oekraïne. In feite zijn de logistieke uitdagingen nog moeilijker voor Oekraïense exporteurs. "De ergste uitdagingen waarmee we op logistiek gebied worden geconfronteerd, zijn de stijgende kosten. Deze kosten zijn ongeveer verdubbeld vergeleken met de prijzen van vorig jaar. Deze kosten worden echter niet geabsorbeerd door de klanten; uiteindelijk nemen wij dan genoegen met kleinere marges. De langere inklaringstijden hebben een grote invloed gehad op onze klanten. We hebben gezien dat de lokale autoriteiten deze problemen goed aanpakken, vooral voor wat betreft het vervoer van verse producten en de douaneprocedures. Dankzij die inspanningen hebben we nu weer een vrij normaal exportschema."

"De weg die voor ons ligt, is onduidelijk. We zijn klaar voor deze zeer uitdagende tijd, ons team en de vastberadenheid van het bedrijf zijn de dingen die ons op de been houden. We zijn een premium biologische shiitake-leverancier en denken er niet aan om dat binnenkort te veranderen. Nature Green is altijd bereid geweest om iets extra's te doen voor onze klanten en de huidige situatie heeft daar niets aan veranderd. We gaan elke uitdaging die we tegenkomen aan, en hebben er alle vertrouwen in dat we kunnen volhouden. Het hoogseizoen ligt voor ons, en we verwachten al wat uitdagende maanden voor wat de vraag betreft. Dit komt door de sterke stijging van de kosten van jet levensonderhoud, die in de hele EU wordt gevoeld," besluit Salento.

Voor meer informatie:
Vincenzo Salento, hoofd sales Europa
Nature Green
+31687871840
vincenzo@naturegreen.eu 
www.naturegreen.eu     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.