Jaarverslag Fairtrade International:

"Telers en arbeiders oogstten meer voordeel in 2021, ondanks de pandemie"

Telers en arbeiders ondervonden een boost in Fairtrade Premium inkomsten dankzij een herstel van de verkoop van Fairtrade producten in 2021, omdat de wereldwijde commerciële activiteit zich herstelde van de Covid-19-pandemie, zo blijkt uit het laatste jaarverslag van Fairtrade International.

Volgens het vandaag gepubliceerde verslag, getiteld Building resilience in a changing world (Het ontwikkelen van veerkracht in een veranderende wereld), hebben Fairtrade gecertificeerde telers voor de zeven belangrijkste Fairtrade-grondstoffen een stijging van de Fairtrade-premie-inkomsten met 4% ten opzichte van 2020 geregistreerd tot € 190 mln. De verkoopcijfers voor 2021 waren bemoedigend, vooral voor sommige producten. Cacao- en bloementelers kenden de sterkste opleving, met een stijging van de afzet met respectievelijk 37 en 21%. Ondertussen overschreed de afzet van Fairtrade gecertificeerde snijbloemen en jonge planten in 2021 voor het eerst 1 mld stuks per jaar.

De financiële voordelen van Fairtrade omvatten Fairtrade Minimumprijzen, die dienen als vangnet voor als de marktprijzen dalen en de Fairtrade Premie, een extra bedrag bovenop de verkoopprijs dat telersorganisaties democratisch beslissen hoe te besteden. In 2021 verdienden koffietelers meer dan € 82 mln aan Fairtrade Premium, terwijl cacao- en bananentelers respectievelijk € 49 mln en € 34 mln overschreden. De Fairtrade Premium heeft de afgelopen tien jaar meer dan € 1,5 mld aan waarde opgeleverd voor telers en arbeiders om te investeren in hun bedrijven en gemeenschappen.

"Bij Fairtrade is ons werk volledig gericht op het creëren van een gelijk speelveld voor bijna 2 mln telers en landarbeiders uit de hele wereld, zodat ook zij gelijke toegang krijgen tot de wereldmarkten," legt Sandra Uwera, Global CEO van Fairtrade International, uit.

"Het jaarverslag van dit jaar is een bevestiging van de kracht van de telers en arbeiders die uitdagingen zoals de Covid-19-pandemie het hoofd hebben geboden en terugbouwen, met de steun van Fairtrade."

Het jaarverslag van Fairtrade toont ook de voortdurende veerkracht van de telers en arbeiders, nu de stijgende inflatie, de hogere landbouw- en transportkosten en de gevolgen van de klimaatverandering hun levensonderhoud aantasten. Ondanks logistieke uitdagingen en stijgende teeltkosten zagen Fairtrade koffie-, bananen- en suikerriettelers hun verkoop in 2021 stabiel blijven. Ook commerciële successen voor Fairtrade gecertificeerde telers waren duidelijk in 2021, aldus het rapport. Meer dan 2.500 bedrijven gebruikten het Fairtrade-merk op meer dan 37.000 wereldwijd verkochte producten, terwijl Fairtrade-producten toegankelijk bleven voor consumenten in 143 landen.

Klik hier om het verslag te lezen.

Voor meer informatie:
Fairtrade International
Bonner Talweg 177
53129 Bonn, Duitsland
+49 228 949230


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.