Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kwaliteit hardfruit goed, ondanks uitdagende weersomstandigheden"

De kwaliteit van het hardfruit was het onderwerp voor een column van Hayo Andreae, specialist kwaliteitszaken van het KCB. Hieronder is zijn column te lezen.

"Het telen van een kwalitatief mooi en goed product blijft een hele uitdaging. Veel factoren zijn van invloed op kwaliteit voordat een appel of peer in het schap ligt. Vorst in het voorjaar kan leiden tot vorstneuzen, stropdassen of vorstgleuven. Of een hagelbui vroeg in het jaar, tot hagelschade. Beschadigde vruchten hebben dan nog de tijd om te herstellen en blijft de schade meestal beperkt. De deukjes of bultjes op de schil rekenen we dan onder schilschade. Hiervan staan we 1 cm2 toe in klasse I en 2,5 cm2 in klasse II. En net als je denkt het jaar goed doorgekomen te zijn, en je krijgt tijdens of vlak voor de oogst een flinke hagelbui over je perceel, zoals begin september in Zeeland het geval was, dan is de schade vaak niet te overzien en is een groot deel van de oogst verloren.

Droge en hete zomer
Deze zomer was wederom droog en heet. De droogte zorgde ervoor dat de maat van de vruchten wat achter bleef en daar waar niet kon worden beregend speelde zonnebrand in meer of minder mate een rol. Door het warme en zonnige weer rijpte het fruit al vroeg goed af, maar hierdoor is de hardheid, met name bij appelen, een spelbreker voor de lange bewaring. Elk jaar heeft zo zijn eigen problemen en uitdagingen. Het is dankzij de inspanningen en expertise van de teler, koelhuizen, pakstations en vele andere betrokken in de keten, dat bijna jaarrond appelen en peren van goede kwaliteit kunnen worden geleverd.

Afstemming over kwaliteitsnormen
De EU-kwaliteitsnormen, waar het KCB op toeziet, dragen bij aan de garantie voor de minimale kwaliteit en een eerlijk product voor de consument. Het is nuttig om aan het begin van het hardfruitseizoen aandacht te besteden aan deze kwaliteitsnormen zodat daar tijdens het sorteren rekening mee gehouden kan worden. Het KCB organiseert daarom jaarlijks een Landelijke Hardfruit Afstemming. Tijdens deze bijeenkomst worden de belangrijkste kwaliteitsproblemen die dit jaar worden verwacht op praktische en interactieve wijze gedemonstreerd. Na drie jaar kunnen we op zes oktober deze middag weer fysiek organiseren. Dit jaar komen ongetwijfeld gebreken zoals vorstschade, hagel en zonnebrand aan bod."

Voor meer informatie:
www.kcb.nl   

Publicatiedatum: