Spanje, week 39

"Telersprijzen voor Navel-sinaasappelen dalen met 2% tot € 0,19 per kilo"

De resultaten van het afgelopen Spaanse sinaasappelseizoen verdienen een gedetailleerde analyse. Aan de hand van de gegevens van verschillende officiële instanties over de opbrengst, de marktprijzen, de consumptie en de telersprijzen kunnen belangrijke conclusies worden getrokken voor het nieuwe seizoen. 

Het Spaanse ministerie van Landbouw berekende de citrusopbrengst in 2021/22 op 6,705 miljoen ton, wat 4,8% minder was dan in 2020/21 en 2,1% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Voor 2022/23 wordt zelfs minder dan 6 miljoen ton verwacht, wat de laagste opbrengst van de voorbije 7 seizoenen zou betekenen. 

Er wordt een krimp van bijna 1,1 miljoen ton verwacht ten opzichte van vorig seizoen. Sinaasappel zal de grootste daling kennen: bijna 750.000 ton minder dan in 2021/22.

Vorig jaar kwam de afzet van het citrus uit Andalusië mede door de invloed van het importfruit uit derde landen trager op gang dan in voorgaande seizoenen. "Gedeeltelijk door de aanwezigheid van citrus uit het zuidelijk halfrond op de Europese markt, afkomstig uit Zuid-Afrika of Argentinië, en gedeeltelijk ook door de warme temperaturen, die de consumptie van citrus niet bevorderen, komt de afzet traag op gang", merkte het Andalusisch Observatorium van Prijzen en Markten op. "Het zijn de grote maten die het tegenwoordig goed doen op de markt", vervolgde de organisatie een jaar geleden in verband met een terugval in de sortering door de droogte. "Het kleine of middelgrote fruit vindt moeilijk kopers. De verwachting is echter dat de afzet zal toenemen naarmate het overzeese fruit uit de handel verdwijnt."

En dit lijkt ook te zijn gebeurd als we kijken naar de exportgegevens, die – zo moet opgemerkt – toch in contrast staan met het trage tempo van de handel die gedurende het hele seizoen werd waargenomen.

Export +27%, Spaanse vraag -9,6% 
Tussen oktober 2021 en juli 2022 steeg de Andalusische sinaasappelexport, die in die periode goed was voor 79% van de totale citrusexport van Andalusië, met 27% in volume en 19% in waarde in vergelijking met het voorgaande seizoen. De export nam toe, maar de binnenlandse vraag stokte.

Van juli 2021 tot en met juli 2022 daalde de consumptie van sinaasappelen in de Spaanse huishoudens met 9,6%. Dat is een aanzienlijke daling voor deze in Spanje meest geconsumeerde fruitsoort, maar het is toch iets minder dan de daling van 10,6% voor het gehele fruitassortiment – zo leren ons gegevens van het ministerie van Landbouw – en ook minder dan de zorgwekkende daling van de waarde van de in die periode geconsumeerde sinaasappelen (-13,2%).

Telersprijzen nodigen uit tot reflectie
Het is precies de prijs van de sinaasappelen, en in het bijzonder de telersprijs, die een schaduw heeft geworpen over het afgelopen seizoen. In het begin van 2021/22 was de gemiddelde telersprijs voor klasse I Navelina’s in Andalusië (€ 0,21 per kilo in week 41) 12,5% lager dan in het begin van 2020/21 en 2% lager dan het gemiddelde van het begin van de acht voorgaande seizoenen. In week 24 van 2022 eindigde het sinaasappelseizoen met een gemiddelde prijs van
€ 0,11 per kilo, wat 70% minder was het vijfjarig gemiddelde in diezelfde week. 

Deze uiterst lage prijzen nodigen uit tot reflectie, te meer daar de oogst tegenviel en de teeltkosten fors waren gestegen. Maar ook de eerste prijzen van dit seizoen, die het Spaanse ministerie al heeft gepubliceerd, stemmen tot nadenken. De opbrengst is immers nog lager en de teeltkosten zijn nog verder gestegen!

In week 39 daalde "de telersprijs voor Navel-sinaasappelen, na twee opeenvolgende weken van stijgingen, met 2% tot € 19,45 per 100 kg – € 0,19 per kilo –, wat 3,2% minder dan in dezelfde week van vorig seizoen en 9,5% minder dan het vijfjarig gemiddelde. De eerste prijzen voor verpakt product bestemd voor de groothandelsmarkt van Sevilla liggen op € 66 per 100 kg."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.