Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Goede vraag naar Spaanse mandarijnen en kaki's, citroenenmarkt nog wat ondoorzichtig"

Tholen - Het Spaanse mandarijnenseizoen is bij Marni Fruit goed van start gegaan. "Er is een goede vraag. Er zijn weinig overzeese mandarijnen op de markt en dat komt de vraag naar de Spaanse handel zeker ten goede", vertelt Erik-Jan Thur.


Satsuma's onder het huismerk Pardo in de originele blauwe kleur, exclusief bij Marni Fruit

Het aanbod bestaat nu grotendeels uit Satsuma (Iwasaki)-mandarijnen met blad. "Deze mandarijnen zijn traditiegetrouw nog wat terughoudend van kleur, maar zijn erg goed van eten. Onze voornamelijk etnische afnemers prikken gelukkig door de kleur heen. Aan de supermarktklanten kun je deze mandarijnen minder goed kwijt", stelt de importeur.


Links: bladmandarijnen onder eigen merk, rechts de Orogros clementines.

"De beschikbaarheid van de mandarijnen is goed. Met name de dikke maten zijn veelgevraagd, maar die zijn ook redelijk beschikbaar, dus de maatsortering valt dit jaar redelijk goed uit. Het Satsuma-seizoen duurt nooit zo lang, maar de eerste clementines en Marisol mandarijnen zitten er ook alweer aan te komen. Bovendien hebben we nu ook Orogros clementines. Deze zijn vol van kleur en ook goed van eten, alleen is de beschikbaarheid beperkt."


Satsuma's onder het eigen merk King's

Ook het Spaanse citroenenseizoen is alweer aangevangen. "Hierbij is nog niet helemaal duidelijk hoe de markt zich zal gaan ontwikkelen. De Zuid-Afrikaanse worden voor 17-18 euro verkocht en de Spanjaarden willen graag mee op dit niveau, maar persoonlijk lijkt me dat geen haalbare kaart. Net als veel andere producten resulteren alle kostenstijgingen in een hogere kostprijs, maar de vraag is wel of de consument die gaat betalen. Ik verwacht wel dat als Spanje en Turkije met grotere aantallen op de markt komen, dat de prijs wel wat zal zakken."

Ook het Spaanse kaki-seizoen is alweer even onder weg. "We zijn gestart met de Maxim, een sharon-type. Hiervan was een kleinere oogst beschikbaar en dit seizoen is alweer klaar. Afgelopen week zijn we gestart met de bekende persimmon (variëteit Rojo Brillante, die een behandeling hebben gehad). Ook die verkoop loopt goed. Prijzen van de dikke maten liggen rond de 9,50-10,50 euro voor 4,5 kg, de kleinere maten zitten rond de 7,50-8,50 euro. Er zijn wat minder dikke maten op de markt, daarom worden er redelijk wat kaki's verpakt in de 10x1 kg."

Hoewel de eerste geluiden vanuit Spanje waren dat de oogst aanzienlijk lager zou uitvallen, heeft Marni Fruit tot dusver voldoende binnenkomsten. "Maar het is wel aannemelijk dat na het weer van afgelopen zomer de nadruk in de aanvoer ligt op de eerste weken van het seizoen en dat de volumes vervolgens versneld afnemen."

Last not bot least zijn ook de eerste Spaanse bacon-avocado's alweer bij de Barendrechtse importeur gearriveerd. "Hoewel de hele economische situatie onzeker is, ben ik wel tevreden over de verkoop. Over het algemeen hebben we te maken met een wat hogere prijsontwikkeling dan afgelopen seizoenen. Dan doe je wellicht wat minder colli, maar qua afzet klagen we zeker niet."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit 
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
+31 (0)180 697 996 
ej@marnifruit.nl       
www.marnifruit.nl       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.