Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Luc Salens:

"Lagere wortelopbrengst kan positief uitpakken voor nieuw grondwitlofseizoen"

Tholen - Het nieuwe grondwitlofseizoen is sinds dit weekend officieel van start gegaan in Vlaanderen. Zo ook voor Luc Salens, van het gelijknamige akkerbouwbedrijf. "Ik verwacht een beter seizoen dan voorgaande jaren. Er lijkt geen sprake van overproductie, wat de prijsvorming hopelijk goed zal doen."

Afgelopen zaterdag streek het internationale witlofgilde nog neer in Erps-Kwerps voor de Witloofbiennale 2022, waar de deelnemers bij het bedrijf, gevestigd in 1984, de arbeidsintensieve ambacht met eigen ogen konden aanschouwen. "De grondcultuur blijft zware handenarbeid, waardoor er vrij weinig telers overblijven. Het is daarom ook niet te vergelijken met de hydrocultuur. Daar is uiteraard helemaal niks mis mee. Integendeel, maar zij werken met kilo's en wij werken meer richting kwaliteit. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat de energiekosten bij ons een stuk lager uitvallen dan bij de hydrowitlof. Uiteraard zijn onze kosten van koeling en bewaring ook gestegen, maar dat valt in het niets vergeleken met de andere cultuur, waarbij men heel de zomer zal moeten koelen."

Lagere opbrengst kan positief uitpakken
Luc, die op 2 hectare grondwitlof teelt, maar ook aardappelen, granen, mais, soja- en veldbonen heeft, verwacht een mindere wortelopbrengst voor komend seizoen. "Traditioneel hebben we de eerste witlof begin oktober, waarna het loopt tot eind april. Dit seizoen verwachten we een stuk minder kilo's vergeleken met voorgaande jaren. Bovendien zien we bij sortering veel meer kleine wortels. De warmte heeft hier, maar ook in Frankrijk, voor de nodige problemen gezorgd. In Nederland lijken deze problemen iets minder aanwezig, wellicht door een betere beschikbaarheid van water."

De lagere opbrengst hoeft, zo vertelt de ervaren teler, niet als negatief te worden ervaren. "Verleden jaar was een slecht jaar voor de witlof. Er was een overvloed aan wortels; veel werk, veel kilo's en dramatische prijsvorming, waardoor er weinig werd verdiend. Dit jaar zal er geen sprake zijn van overproductie, wat de prijzen alleen maar goed kan doen en voor velen als een verademing zal worden gezien."

De populariteit van het 'paradepaardje van de Vlaamse groententeelt' heeft de laatste jaren echter nog wel te lijden gehad. Zo zijn er ook vele promotieacties gestart van onder andere VLAM en wordt de aandacht meer en meer gevestigd op de veelzijdigheid van het product. "Helaas is de consumptie de laatste jaren inderdaad achteruit gegaan, maar het blijft toch een nicheproduct. Wij hebben echter een redelijk goede thuisverkoop. Bovendien verkopen we ook veel via de veilingen of verpakken rechtstreeks voor de retail, waardoor het voor ons allemaal eigenlijk nog wel mee valt", besluit Luc.

Voor meer informatie:
Luc Salens
Salens BVBA
Vosseputten 10
3071 Erps-Kwerps, Belgiƫ
0495 31 21 74
info@salensbvba.be 
www.salensbvba.be