Andreas Kellner van Naturkost Übelhör

"Prijsstijgingen 15-20 procent bij sultanarozijnen"

Naturkost Übelhör biedt een breed assortiment aan noten, gedroogd fruit en overige producten aan, die geïmporteerd worden uit 52 landen en internationaal worden verkocht. Het bedrijf biedt onder andere enkele honderden tonnen per jaar aan, vertelt Andreas Kellner, hoofd van het productgroepmanagement bij Naturkost Übelhör.
Andreas Kellner. Foto: Naturkost Übelhör 

Van 500-600 ton naar 400 ton sultanarozijnen
"Als grote afnemer krijgen wij zeer goede prijzen tegen zeer goede voorwaarden. Gezien de huidige situatie moesten onze telers hun prijzen echter massaal verhogen. Daarom verwachten wij dit jaar ook een lagere afzet van ongeveer 400 ton, wat zowel toe te schrijven is aan de prijssituatie als aan het feit dat onze klanten duidelijk voorzichtiger zijn dan voorheen", zegt Andreas.

Prijsstijging van 15 tot 20 procent
Bovendien rekent hij op een prijsstijging van 15 tot 20 procent. "De prijs neigt momenteel in een richting waarbij onze klanten af gaan wegen of ze sultanarozijnen überhaupt nog in kunnen zetten. Zo nodig moeten ze de gebruikte hoeveelheden of hun recepten aanpassen, in zoverre dat mogelijk is", weet Andreas. De sultanarozijnen worden zowel aan de verwerkende industrie zoals bijvoorbeeld muesliproducenten als aan verpakkingsbedrijven geleverd.

Regen veroorzaakt kwaliteitsproblemen
"Het grootste deel van onze goederen nemen we uit Turkije af, omdat het een voorbestemd teeltgebied is met jarenlange ervaring in de biologische sector en er volgens voorschriften en criteria geteeld wordt die nodig zijn voor biologische goederen. Vanwege de vele neerslag konden de telers hun Sultana's niet zo snel drogen, waardoor er onder andere schimmelvorming dreigde. Veel telers drogen de Sultana's namelijk in de zon. We werken echter ook samen met producenten met geschikte drooginstallaties om de bevoorrading te garanderen."


Foto: Naturkost Übelhör

"Afgezien van de gestegen prijzen waren er als gevolg van de oorlog in Oekraïne ook handelsembargo's, waardoor bepaalde producten zoals bijvoorbeeld peulvruchten niet meer vanuit Turkije geëxporteerd mochten worden," zegt Andreas. "Noten en gedroogd fruit zijn hier echter minder door getroffen. Maar momenteel is het echt zo dat Turkije met afzetproblemen kampt."

Het assortiment van Naturkost Übelhör bestaat weliswaar voor 95-97 procent uit biologische producten, maar men biedt ook conventionele goederen aan. "Voordat telers de biologische sector kunnen betreden, moeten ze een bepaalde overgangsfase door. Wij willen de telers tijdens deze overgangsperiode zo goed mogelijk steunen door hen aan te bieden om hun producten als conventionele goederen te verkopen." Aangezien biologische levensmiddelen momenteel erg duur zijn, vormen deze voor veel consumenten bovendien nauwelijks nog een aankoopoptie. "Daarom richten we ons nu ook op conventionele goederen."

Biologische gember en kurkuma uit Peru
Via haar vestiging in Peru kan het bedrijf uit Leutkirch bovendien biologische gember, kurkuma en avocado's afnemen, die net als biologische limes uit Mexico vers verkocht worden. "De kwaliteit van de biologische goederen is zeer goed. Ondanks de hogere prijs zijn de consumenten bereid om meer te betalen voor de Peruaanse gember dan bijvoorbeeld voor gember uit China", aldus Andreas. "De consument is zich er natuurlijk van bewust dat goederen zoals vijgen niet in Duitsland geteeld worden. Desondanks vragen onze klanten specifiek naar regionale producten, waardoor we inmiddels ook bietsuiker uit Italië aanbieden, als alternatief voor bietsuiker uit Rusland of rietsuiker uit Zuid-Amerika." 

Voor meer informatie:
Andreas Kellner
Naturkost Übelhör GmbH & Co. KG
Friesenhofen-Bahnhof 23-25
D-88299 Leutkirch, Duitsland
Tel: +49 (0)75 67 98 81 71 00
info@organic-germany.com 
www.organic-germany.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.