"60% van de Spaanse telers gaat in 2030 met pensioen"

Volgens Sergio Ballester Caravaca, landbouwtechnisch ingenieur bij telersverenigng Coag, zal tegen het einde van dit decennium meer dan de helft van de Spaanse telers met pensioen zijn. Dat zei hij tijdens een van de lezingen die maandag in San Javier, een gemeente in de provincie Murcia, werden gehouden ter gelegenheid van de Dag van de Plattelandsvrouw.

Dit is des te verontrustender omdat slechts 3,8% van de teeltbedrijven in Spanje geleid worden door jonge mensen (vergeleken met 5,1% in Europa). Voor de regio Murcia wijst dit op een gebrek aan generatiewisseling in een sector die een van zijn belangrijkste economische motoren is.

Sergio Ballester legde uit dat deze situatie te wijten is aan vele factoren, zoals het gebrek aan financiële middelen om land te verwerven, de complexe wetgeving en de toepassing ervan, of de vele arbeidsuren die het beroep vereist.

Wel benadrukte hij dat de overheid vanaf volgend jaar verschillende subsidies zal verstrekken om de toegang voor jongeren te vergemakkelijken en investeringen te stimuleren. "We moeten in het platteland investeren, want er zijn veel ouderen en weinig jongeren", zei María Dolores Martínez Martínez, regionaal secretaris van Agua y Tierra, de vereniging voor de ontwikkeling van vrouwen in plattelandsgebieden in Murcia.

Alle aanwezigen waren het eens over het sociale en economische belang van de agrarische sector en over de relevantie van vrouwen op het platteland.

"De land- en tuinbouw in Murcia wordt gedemoniseerd, maar telers mogen met opgeheven hoofd door de straten lopen, want we zijn zeker niet de enige verantwoordelijken voor wat met de lagune Mar Menor is gebeurd", benadrukte María Dolores Martinez.

Tijdens de conferentie werd er verwezen naar de bijeenkomst van de Nationale Waterraad in Madrid, waar de toekomst van de wateroverheveling van de Taag naar de Segura werd besproken. "Vandaag is weer een historische dag voor de toekomst van ons platteland", zei José Miguel Luengo, burgemeester van San Javier.

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.