Seggio Fruit

Sicilië viert "Zijne Majesteit" de Cactusvijg tijdens drie dagen durend evenement

Op een drie dagen durend evenement werd in de Siciliaanse gemeente San Cono in het eerste weekend van oktober "Zijne Majesteit" de Cactusvijg gevierd. Al sinds 1984 viert het festival, dat aan zijn 36ste editie toe is, de lekkere en voor San Cono typische "Bastardoni": de cactusvijgen uit de tweede bloei, nadat de vruchten uit de eerste bloei werden uitgedund.

"De cactusvijgenteelt heeft altijd al bestaan in San Cono, zij het niet op grote schaal. Sinds de jaren zeventig is het areaal toegenomen, parallel met de toepassing van modernere teelttechnieken. In de loop der jaren is de cactusvijgenteelt uitgegroeid tot de belangrijkste economische activiteit van de streek, zozeer zelfs dat de stad nu mag pronken met de titel van 'hoofdstad van de cactusvijg'. Nu duikt er evenwel een probleem op, want ook al is de plant goed bestand tegen droogte, de klimaatverandering van vandaag de dag baart ons toch zorgen", vertelt Cono Seggio, eigenaar van Seggio Fruit. 

Luigi Seggio en Cono Seggio

Seggio Fruit is een Siciliaans bedrijf dat al jaren gespecialiseerd is in de afzet van cactusvijgen. Met de generatiewisseling deed innovatie intrede in het bedrijf en werd de blik ook gericht op de buitenlandse markt. Het bedrijf teelt zomerfruit, waaronder cactusvijgen, druiven en abrikozen, op een areaal van ongeveer 300 hectare dicht bij de vulkaan Etna. De percelen zijn gelegen in San Cono, in de provincie Catania, waar de Cactusvijg van San Cono met beschermde oorsprongsbenaming geteeld wordt. Het fruit met dit label moet vrij zijn van doornen, van het ras Opunzia Ficus Indica en van één van volgende drie varianten: Surfarina, Sanguigna en Muscaredda (voor meer info over de verschillende varianten, zie een eerder verschenen artikel op agf.nl). 

"Door de jaren heen hebben promotieacties en onderzoek ervoor gezorgd dat consumenten die bewust gezonder willen eten ook een fruitsoort ontdekten die niet alleen gezond is, maar waarvan ook niets wordt weggegooid, van de bloemen tot de cladodiën. De consument waardeert dit buitengewone fruit steeds meer om de smaakvolle, knapperige en compacte vruchtvlees en het hoge gehalte aan vitamines en minerale zouten."

Verwerkingslijn bij Seggio Fruit

Seggio Fruit brengt ongeveer 3.000 ton cactusvijgen op de markt, zowel Agostani (fruit van de eerste bloei) als Bastardoni (fruit van de tweede bloei). Het fruit wordt verwerkt in een groot pakstation van 3.000 vierkante meter. Binnen 24 uur na de oogst worden de cactusvijgen van de doornen ontdaan en gesorteerd en zijn ze klaar voor de markt. Het merendeel gaat naar het buitenland. 

Het fruit wordt vers geconsumeerd, maar ook verwerkt in sappen, jam, ijs of ambachtelijke zoetwaren. Op lange termijn sluit het bedrijf dan ook niet uit om te innoveren en een deel van de productie te verwerken. Er is bijvoorbeeld een toenemende belangstelling voor sappen. Het is een product dat volop ruimte heeft voor groei, vooral nu de eetgewoonten van de consument in constante evolutie zijn.

"We streven er nu naar om met onze kasteelt, waarin we pioniers zijn, de markt vroeger te kunnen betreden met fruit van een even hoge kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit leveren de enige manier is om de concurrentie aan te gaan, want met een natuurlijk, gezond en mooi product kan je altijd onbevreesd de markt op", besluit de ondernemer.

Het bedrijf levert aan groothandelsmarkten en supermarktketens in Italië en in het buitenland, waaronder Frankrijk, Nederland, België, Zwitserland, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Luxemburg, Denemarken, Oostenrijk en Zweden.

Voor meer informatie:
Seggio Cono
Seggio Fruit Srl
C/da Albanese snc
95040 San Cono (CT) - Italië
Tel: +39 (0)933 970532
seggiofruitsrls17@gmail.com
www.seggiofruit.com

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.