andere, minder waterintensieve teelten in overweging

"We exporteren water in fruit, waar Marokko zelf behoefte aan heeft"

Marokkaanse waterexperts realiseren zich dat Marokko water exporteert dat zit in tomaten, watermeloenen, aardbeien of sinaasappels; water, waar het land zelf gebrek aan heeft. In een land dat kampt met ernstige droogte is dit echt onaanvaardbaar, zo waarschuwen Marokkaanse wetenschappers, milieuactivisten en verenigingen. Zij wijzen op de gevolgen van een waterintensieve tuinbouw die vooral gericht is op de export in plaats van op zelfvoorziening in eigen land.

Een recent regeringsbesluit sluit hierbij aan. Het is ondertekend door de ministers van Landbouw en Begroting en gepubliceerd op 22 september, en maakt een einde aan de subsidies voor de teelt van citrus, watermeloen en avocado, die worden bekritiseerd vanwege hun rol in de uitdroging van bepaalde regio's. De subsidies worden afgeschaft. Concreet zal het niet langer mogelijk zijn steun te ontvangen voor investeringen in plaatselijke irrigatie: het graven van putten, pompen, druppelinstallaties, enz.

Het doel: stoppen met de uitbreiding van de bevloeide oppervlakten van deze teelten die "de vastgestelde doelstellingen hebben bereikt of zelfs overschreden" om "ruimte te laten voor andere culturen", aldus het ministerie van Landbouw. Dit is bedoeld om teelten met "minder waterverbruik, met name de johannesbroodboom, de cactus, de amandelboom, de kappertjesboom, de vijgenboom" aan te moedigen.

Bron: globeecho.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.