Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boerenbond: Telers teren nog op laatste restje 'goedkoop' gas, helft loopt eind dit jaar uit contract

Als netto elektriciteitsproducent speelt de Vlaamse land- en tuinbouw, en dan in het bijzonder de glastuinbouw, een belangrijke maatschappelijke rol. Daarop wijst belangenbehartiger Boerenbond. Een nieuwe noodkreet vanuit de organisatie haalde alle kranten en zelf ging boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens langs bij sierteler Wimceco in Boechout en groenteteler Johan Van Bulck in Putte. 

Uit een recente ledenbevraging van Boerenbond blijkt dat heel wat tuinders momenteel nog teren op haalbare gasprijzen dankzij eerder afgesloten vaste contracten. Meer dan de helft van de glastuinbouwers hun gascontracten lopen eind dit jaar af. Op dat moment zal de impact van de crisis nog vele malen groter worden.

Aangepaste teelt, nauwelijks tomaten
Uit dezelfde bevraging blijkt dat telers stappen zullen ondernemen als gevolg van de energiecrisis. Een heel aantal telers geeft aan te zullen telen op lagere temperatuur, of zelfs enkel te zullen zorgen dat de serre vorstvrij blijft. Ongeveer 25% van de bedrijven denkt na om tijdelijk te stoppen en later op te planten of (delen van) de serre leeg laten staan, met minder productie als gevolg. Belichte teelten (bijv. tomaten…) zullen er deze winter naar verwachting bijna niet zijn.

Dat laatste nieuws werd door veel media opgepikt. Kranten buitelden over elkaar heen om aan te kondigen dat er nagenoeg geen Belgische tomaten gaan zijn deze winter. Het Nieuwsblad zegt dat er bij Delhaize zelfs géén Belgische tomaten te vinden zullen zijn deze winter. Ook De Tijd staat stil bij het tomatentekort. De krant sprak de bovengenoemde teler Johan. 

Stoppers
Er zijn ook telers die bij Boerenbond aangeven te zullen stoppen met hun bedrijfsactiviteiten als gevolg van de exploderende energiekosten. Dit kan verregaande gevolgen hebben, niet enkel voor de voedselproductie waarbij de lokale producten hun schapruimte verliezen, maar ook voor tewerkstelling en jobs.

Vandaag werken er zo’n 4.200 vaste werknemers in de glastuinbouw, voornamelijk in de groententeelt. Als een aantal bedrijven niet of maar gedeeltelijk opstarten volgend jaar, dan kan naar schatting 25% - 30% van de vaste werknemers tijdelijk werkloos worden en dreigt een mogelijk ontslag voor 10% à 15%  van de vaste werknemers in de glastuinbouwsector, rekent Boerenbond voor.

630.000 gezinnen
Telers nemen dus drastische maatregelen om de energiefactuur in de hand te houden. Een terugschroeven van de activiteit in de tuinbouw zorgt voor grote effecten op de lokale energieproductie en op de rol die de sector opneemt in het voorzien van een balans op het elektriciteitsnet.

Vlaamse glastuinbouwers zijn belangrijke energieproducenten. De glastuinbouw voorziet zo’n 630.000 gezinnen van energie, dat zijn meer gezinnen dan er in de hele provincie Oost-Vlaanderen zijn. “Of anders gesteld, de Vlaamse glastuinbouw produceert vandaag evenveel energie als één kerncentrale.”

“Naast Doel 3 dreigt dus een volgende belangrijke energieproducent weg te vallenwanneer onze tuinders hun hoofd niet boven water kunnen houden. Concreet zou dit kunnen leiden tot het wegvallen van bijna 1/3 van deze energie of de energieproductie voor 200.000 gezinnen.”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens tijdens het bezoek aan enkele glastuinbouwbedrijven. 
“We vragen de overheden dus om deze bedrijven op alle mogelijke vlakken te ondersteunen zodat zij niet moeten (tijdelijk) moeten stoppen.”

Boerenbond dringt er bij de overheid op aan om zeer spoedig een tender uit te schrijven waarbij bedrijven die vrijwillig minder aardgas gebruiken hiervoor vergoed worden. Voor tuinders is het essentieel om zo snel mogelijk te weten of zo’n tender er komt, omdat dit bepalend zal zijn bij de keuze om al dan niet nieuwe teelten op te planten de komende weken en maanden.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: