Servatech gaat tweede seizoen in met praktijkproeven van nieuwe nevelmachine

Servatech gaat het tweede seizoen in met de praktijkproeven van haar nieuwe nevelmachine. Deze Nebulizer is speciaal ontworpen voor het veilig toepassen van de nieuwe kiemremmingsmiddelen voor de aardappelbewaring. Deze nieuwe middelen, ¼ Sight van BASF, en Argos van UPL, zijn toegelaten als gevolg van het verbod op Chloorprofam, ofwel CIPC.

"Beide middelen zijn dermate kostbaar dat er geen sprake mag zijn van verspilling of verliezen, iedere milliliter telt in de kiemremming. Hoewel de European Food Safety Authority, de E.F.S.A. het gebruik van het oude middel verboden heeft, is er voor de akkerbouwer geen alternatief geboden voor een machine om deze nieuwe middelen veilig en efficiënt toe te passen", aldus het team van Servatech.


Foto Servatech: Vooraanzicht Nebulizer 

"Wij zijn van mening dat een totaalverbod op een middel alleen verantwoord kan zijn, als er niet alleen alternatieve middelen zijn, maar dat er ook advies en begeleiding moet zijn om deze middelen, zonder risico en ongelukken, te kunnen toepassen."

"We kunnen melden dat de turbulente ontwikkelingsfase, van begin 2020 tot eind 2021, uiteindelijk, met goed gevolg is afgesloten. Ook de praktijkproeven in het afgelopen bewaarseizoen 2021 – 2022, is in samenwerking met de betrokken akkerbouwers, positief geweest. Voor het huidige bewaarseizoen, 2022 – 2023, worden de praktijkproeven voortgezet.  Het doel van deze proeven is tweeledig, de verschillende bewaarplaatsen en omstandigheden geven veel informatie over de  gebruikte bewaartechnieken, en aan de andere kant willen we weten of er bij de verschillende toepassingen, ook sprake is van duurzame en betrouwbare techniek voor grootschalige inzet. Hierbij is het belangrijk dat de akkerbouwer zelf de regie kan houden over de ingestelde druk en temperatuur bij de verschillende middelen. Deelgebruik is kostenbesparing, maar alleen haalbaar als de bediening van de machine eenvoudig is, en het rendement niet afhankelijk daarvan", wordt vervolgd.

"Wij denken dat er vanuit de markt een passende oplossing moet komen, en gaan door met het testprogramma in het 2e seizoen. Betrouwbaarheid is als eigenschap niet te koop, maar kan pas na meerjarig gebruik in de bewaringspraktijk vastgesteld worden. Het zorgvuldig ontwikkelen van een kwaliteitsproduct heeft om die reden voor ons meer waarde dan een snelle markt introductie. In een later stadium zullen er verdere promotionele activiteiten komen, maar we geven eerst prioriteit aan de praktijkproeven. De afdelingen van het departement Landbouw, in het Europees Parlement, zijn op dit moment druk met andere werkzaamheden, maar met de Nebulizer willen we mogelijkheden voorstellen om deze problematiek, via EU richtlijnen, op te lossen."

Voor meer informatie:
Servatech
info@servatech.nl 
www.servatech.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.