Droogte en kostenstijging leiden tot forse daling Spaanse knoflookareaal

De Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -handelaren van Spanje (Anpca) en de Nationale Knoflookraad hebben berekend dat het areaal dit seizoen tussen de 15 en 20% zal dalen in vergelijking met vorig jaar.

Julio Bacete, voorzitter van de Knoflookraad, legt uit dat het zaaien zo lang mogelijk wordt uitgesteld in afwachting van info over de waterbeschikbaarheid en van de weersvoorspellingen voor de herfst in de teeltgebieden Castilla-La Mancha, Andalusië en Castilla y León. "Wie water beschikbaar heeft, is al aan het zaaien. Maar de rest zal toch vóór 20 of 25 oktober moeten beslissen wat de vroege knoflook betreft. Voor paarse knoflook is er nog tijd tot half of eind januari", legt hij uit.

De voorzitter, die gewag maakt van een stijging van de teeltkosten met 40% in het afgelopen jaar, betreurde de lage winstmarges voor telers en de afname van het concurrentievermogen van de handelsondernemingen ten opzichte van de knoflookimport uit overzeese landen.

Eind september reisde een delegatie van de Knoflookraad naar Brussel om van de Europese Commissie maatregelen te eisen om de export van verse Chinese knoflook naar de Europese Unie onder het mom van diepvriesproduct een halt toe te roepen. De vertegenwoordigers van de Knoflookraad spraken ook hun bezorgdheid uit over de groeiende export naar de EU van knoflook uit Egypte zonder quota of tarieven, dankzij de associatieovereenkomst tussen het handelsblok en het Noord-Afrikaanse land.

De directeur van Anpca, Luis Fernando Rubio, uitte dan weer zijn bezorgdheid over de exportkosten, met name de handicap van de hogere prijs van zeevracht vanuit Europa in vergelijking met die vanuit China. Een container met 25 ton knoflook van Valencia naar New York kost vandaag ongeveer $ 12.300 dollar, terwijl de langere reis van Qingdao naar Valencia slechts ongeveer $ 4.000 kost.

Maar de droogte en het gebrek aan water zijn volgens Rubio de grootste reden voor de krimp van het areaal. In Andalusië wordt slechts half zoveel vroege knoflook aangeplant als vorig seizoen.

Bron: valenciafruits.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.