Dutch Food Week gaf op 7 oktober het startsein voor de week met 'Voorproeven op de Markt'. In 's-Hertogenbosch gingen duizenden bezoekers in gesprek met boeren, telers, tuinders en vissers, nam presentator Jochem van Gelder voorbijgangers mee in de wereld van gezond en lekker eten en deden fijnproevers mee aan een proeverij of
kookdemonstratie. Van 8 tot en met 15 oktober vraagt Dutch Food Week aandacht voor lekker, gezond en duurzaam voedsel met honderden activiteiten in heel Nederland.
De opening met Jochem van Gelder (rechts). Fotografie: Wilfried Scholtes.
Dutch Food Week vroeg boeren, tuinders, vissers, telers en haar partners om tal van innovatieve, educatieve en traditionele (food)concepten te presenteren op de Bossche Markt. Voorzitter Dirk Duijzer benadrukt het belang van Dutch Food Week: "'s-Hertogenbosch is een prachtige locatie om de koppeling te maken naar alle delen van ons land waar in de komende week aandacht wordt gevraagd voor de kwaliteit en toekomstbestendigheid van
ons voedsel. We willen met de Dutch Food Week alle schakels in de foodketen bij elkaar krijgen, dat ze met elkaar praten. Al die schakels zijn ontzettend van belang en allemaal hebben zij innovatie nodig." Ook in Den Haag werd deze middag aandacht gevraagd voor de
week met een verantwoorde en duurzame lunch voor de gehele ministerraad aangeboden door Dutch Food Week met medewerking van Dutch Cuisine en tv-chef Sharon de Miranda.
Links de kraam van Ekoplaza, met daarin onder andere aandacht voor de Bionina ('there's a new banana in town').
Meer waardering vanuit de consument
In het Stadhuis werd Dutch Food Week formeel geopend met een bijeenkomst voor genodigden. Sprekers als gedeputeerde Elies Lemkes (Provincie Noord-Brabant), Secretaris-generaal Jan-Kees Goet (LNV), Dustin Woodward (FrieslandCampina) en Wim van de Donk (Tilburg University) besteedden aandacht aan de toekomstbestendigheid van onze voedselketen. Ook werden in dit programma de uitkomsten van de Agrifoodmonitor 2022 gepresenteerd. Daaruit komt naar voren dat Nederlanders ervoor openstaan om zuivel, vlees en eieren te vervangen door plantaardige alternatieven, maar uit hun gedrag blijkt dit niet altijd. Nederlanders missen vooral de capaciteit (kennis en vaardigheden) om met
plantaardige alternatieven uit de voeten te kunnen. Ze weten bijvoorbeeld niet goed hoe ermee te koken, recepten aan te passen of een gebalanceerd dieet te volgen. Ook ervaren ze in het algemeen nog nauwelijks sociale druk uit hun omgeving om plantaardige
alternatieven te eten.
Voor meer informatie: www.dutchfoodweek.nl