Supermarktketens betalen onder de prijs wegens gebrek aan goede sortering

Mangotelers in Málaga overwegen er de brui aan te geven

Mangotelers uit de Spaanse provincie Málaga overwegen de handdoek in de ring te gooien vanwege de lage prijzen die de grote supermarktketens bieden voor hun product. Volgens de telers is 70 à 80% van de oogst noodgedwongen onder een "billijk geachte" prijs verkocht. De supermarktketens geven als reden de te kleine sortering op.

De provinciale secretaris van de telersorganisatie Coag, Antonio Rodríguez, heeft aan nieuwsdienst Efeagro verzekerd dat "de prijzen zo sterk zijn gedaald dat de telers in veel gevallen de mango's niet eens hebben geplukt. Dit is rampzalig voor een sector die zo belangrijk is voor de provincie Málaga, en dan vooral voor de regio La Axarquía."

Hij legde uit dat de supermarktketens besloten hebben onder de prijs in te kopen gezien het kaliber van het fruit – dat inderdaad kleiner is dan in andere seizoenen – zonder evenwel rekening te houden met de kwaliteit.

"We moeten het verwachtingspatroon veranderen; te allen tijde homogeen en perfect fruit van 400 of 500 gram kunnen leveren is een utopie. Zo werkt de natuur niet", benadrukte Rodríguez.

Terwijl een kilo mango voorheen € 1,20-1,30 of zelfs meer opbracht, wordt nu maar zo'n 20 cent betaald als de mango geen 350 gram haalt, zo melden ze bij Coag. Onlangs belegden de verenigingen Coag en UPA nog een vergadering over de kwestie voor alle aangesloten telers.

Rodríguez betreurt dat, terwijl de mango’s in Spanje aan de bomen bleven hangen, er tegelijkertijd fruit binnenkwam vanuit Brazilië en andere landen. Hij vraagt prioriteit te geven aan het lokale product en ook de overheid kan daar volgens hem een actieve rol in spelen.

In oktober komt er een einde aan het Spaanse mangoseizoen. In 2021 besloeg het areaal 4.800 hectare – het grootste deel in de provincie Málaga – en werd er 31.915 ton geoogst, aldus Coag.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.