Martucci Srl

Eerste export Italiaanse clementines, maar veel onzekerheid op markt

"We zijn een week eerder dan verwacht begonnen met de oogst van de Miyagawa-clementines. De weersomstandigheden in de maand september hebben er immers voor gezorgd dat het fruit sneller dan gebruikelijk op kleur is gekomen", vertelt Gianni Martucci, eigenaar van het gelijknamige bedrijf uit de Zuid-Italiaanse regio Apulië, dat gespecialiseerd is in de verwerking en de afzet van citrus. 

Gianni Martucci

"We zijn redelijk tevreden met de vraag in dit seizoensbegin. Per dag laden we ongeveer 10 pallets die naar Griekenland en Albanië worden verscheept. Het citrus komt uit de streek rond Massafra en Palagiano, twee gemeenten die bekend staan om hun clementines. Momenteel wordt € 0,65 per kilo betaald voor het onbewerkte product, wat vergelijkbaar is met de prijzen van vorig jaar, ondanks het feit dat de teeltkosten zijn gestegen. We gaan door met de Miyagawa’s tot 20 oktober. Daarna is het de beurt aan de meer populaire rassen, zoals Caffin, Spinoso, Corsica 2 en Comune." 

We vroegen Martucci wat we van dit nieuwe citrusseizoen mogen verwachten, zowel op teelt- als handelsgebied. "Er hangen ongeveer 20% minder sinaasappelen en clementines aan de bomen in vergelijking met een normaal seizoen. Maar ik denk niet dat dit tot een onevenwicht op de markt gaat leiden. Het probleem is het gebrek aan enthousiasme bij de commissionairs. Er is te veel onzekerheid op de markt."

"De telers vragen ons 20 cent per kilo meer in vergelijking met voorgaande seizoenen vanwege de stijging van de teeltkosten (brandstof, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, enz.). Voordat we het fruit aankopen, moeten we evenwel goed nadenken. Want het is niet omdat je 20 cent meer betaalt aan de teler, dat je het citrus zelf ook voor 20 cent meer kunt verkopen aan de klant, zeker niet in de huidige context van economische crisis. De vraag is dus: tegen welke prijs kunnen wij het citrus verkopen? We zijn bereid onze winstmarges te verlagen, maar het kan niet zijn dat wij alle lasten dragen. We zijn een bedrijf en we moeten ook onze inkomsten hebben."

Voor meer informatie:
Martucci Srl
Via Chiatona
74016 Massafra (TA) - Italia
Tel: +39 338 2620262
martucci.export@tiscali.it
martucci.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.