Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië: 300 ton sinaasappelen gedumpt door regen, exportproblemen en handentekort

Australische citrustelers zien een "verschrikkelijke verspilling" van hun producten, waarbij vrachtwagenladingen sinaasappelen in het hele land worden gedumpt. Ongeveer 1500 opleggers vol ogenschijnlijk prima sinaasappelen zijn op plaatsen in het land gedumpt, terwijl ook sinaasappelboomgaarden vol rijp fruit worden vernietigd.

Dit seizoen was voor citruskweker Vito Mancini uit Griffith het slechtste in 40 jaar. Door de natte omstandigheden voldoen de meeste van zijn sinaasappelen niet aan de specificaties van de supermarkt en heeft hij tot dusver 300 ton van zijn oogst gedumpt. Volgens Manseri, uit Griffith in de NSW Riverina, zijn de citrustelers "diepbedroefd en overgeleverd aan de genade van supermarkten en kieskeurige kopers, die mooi fruit eisen".

Vito Mancini heeft honderden tonnen gedumpt. (Afbeelding: Vito Mancini)

Nu de voedselprijzen in de supermarkten stijgen en de rente de consument treft, neemt ook de vraag af, maar de grootste problemen zijn de kosten van het plukken en de aanhoudende problemen met het vervoer over zee. Voor telers als Mancini is het financieel verstandiger om fruit te dumpen dan mensen te betalen om het te plukken.

Exportproblemen
Kwaliteitsproblemen zijn niet het enige dat de export parten speelt. Er zijn nog steeds problemen met het vervoer over zee door een tekort aan containers en wereldwijde vertragingen bij het vervoer over de hele wereld.

Nathan Hancock van Citrus Australia zei dat de vraag op de Aziatische markten groot was, maar dat de telers tijdens de pandemie enorme problemen hadden om het fruit op de schepen te krijgen omdat de schepen de Australische havens niet aandeden.

Bron: abc.net.au

Publicatiedatum: