Staking Transnet-havens bedreigt 30.000 banen in de Zuid-Afrikaanse zachtfruitsector

BerriesZA heeft de belangrijkste nationale ministers en de Transnet Executive schriftelijk verzocht dringend en krachtig op te treden tegen de staking die donderdag 6 oktober begon en waardoor de havenautoriteit in alle Zuid-Afrikaanse havens overmacht heeft afgekondigd.

De staking van onbepaalde duur vindt plaats tijdens het hoogtepunt van het zachtfruitexportseizoen, wat betekent dat zelfs één dag waarop de havens niet functioneren een aanzienlijk domino-effect heeft op de hele waardeketen voor zachtfruit, waardoor 30.000 mensen die van de sector afhankelijk zijn, in hun bestaan worden bedreigd, evenals miljoenen aan exportinkomsten.

De jongste stakingsactie volgt ook op de ernstige gevolgen van de aanhoudende operationele problemen in de havens van het land als gevolg van verouderde en buiten gebruik gestelde infrastructuur, inefficiënte systemen en personeelstekorten. De vertraagde verladingen als gevolg van de slechte prestaties van de havens hebben de kwaliteit van het zachtfruit die de internationale markten bereiken aangetast, waardoor het percentage afgewezen producten van de ontvangende klanten vorig jaar tot een ongekende kwart miljard Rand is gestegen.

Dit probleem wordt nog verergerd door een stijging van de inputkosten waarmee boeren en telers worden geconfronteerd, zoals een stijging van de meststof- en brandstofprijzen en stijgende vrachttarieven. Als gevolg hiervan is meer dan een derde van de lokale zachtfruittelers momenteel niet winstgevend, wat betekent dat hun voortbestaan en de bestaansmiddelen die zij ondersteunen ernstig in gevaar zijn.

De laatste stakingsactie kan de laatste nagel aan de doodskist zijn voor de zachtfruittelers, die een kritiek gat in de arbeidssector vullen, omdat hun oogstseizoen loopt van september tot november, voordat het vroege oogstseizoen voor steenfruit en druiven begint.

Transnet heeft de afgelopen drie dagen overleg gevoerd met de sector over hun onderhandelingen met de United National Transport Union (UNTU) en de South African Transport and Allied Workers' Union (SATAWU) en verzekerde dat de situatie onder controle was.

Het besluit van de UNTU en de SATAWU om te gaan staken en het uitroepen door Transnet van overmacht in de afgelopen 24 uur tonen echter duidelijk aan dat de havenautoriteit de situatie niet in de hand heeft en op onverklaarbare wijze geen enkele aanwijzing geeft over het einde van de huidige impasse of over gedetailleerde noodplannen.

Terwijl BerriesZA de Transnet Executive schriftelijk heeft verzocht om een vergadering om te bespreken welke specifieke noodplannen kunnen worden opgesteld om het verkeer van zachtfruit door de havens te garanderen, heeft het ook geschreven naar de minister van Overheidsbedrijven Pravin Gordhan, de minister van Landbouw Thoko Didiza en de minister van Handel Ebrahim Patel, met het verzoek dringend tussenbeide te komen om de gevolgen van de huidige staking te verzachten en ervoor te zorgen dat het huidige geschil over de loonsverhoging zo snel mogelijk wordt opgelost.

Voor meer informatie:
Thabi Ndhlovu
+27 61 993 6672


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.