Uitvoering van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid: start van het EU GLB-netwerk

De Europese Commissie heeft tijdens een evenement in Brussel het startschot gegeven voor het Europese GLB-netwerk, waaraan meer dan 300 deelnemers uit de openbare en de particuliere sector hebben deelgenomen. Het EU GLB-netwerk heeft tot doel de informatiestroom over het landbouw- en plattelandsbeleid in de EU te optimaliseren, de uitvoering en evaluatie van de strategische plannen van het GLB te ondersteunen en innovatie in de sector te stimuleren.

Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat op 1 januari 2023 van start gaat, moet de overgang naar een duurzame, veerkrachtige en moderne Europese landbouwsector vormgeven. Het zal een sleutelrol blijven spelen in de ondersteuning van de Europese landbouwsector en in de versterking van de inspanningen van de Europese telers om de klimaatverandering aan te pakken en het milieu te beschermen, overeenkomstig de strategieën "van teler tot bord" en "biodiversiteit" van de Commissie.

De twee bestaande netwerken, het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling, inclusief het evaluatiegedeelte daarvan en het Europees innovatiepartnerschap voor de landbouw (EIP-AGRI), zijn gefuseerd tot het EU GLB-netwerk. Eén enkel netwerk waarin alle belanghebbenden en partijen zijn verenigd, zal leiden tot een efficiëntere uitwisseling van informatie en goede praktijken en zal de samenwerking en innovatie op het Europese platteland verder stimuleren. Dit nieuwe forum staat open voor iedereen met belangstelling voor en betrokkenheid bij duurzame landbouw, bosbouw en plattelandsontwikkeling in de hele Europese Unie, van telers en beoordelaars tot lokale actiegroepen en nationale GLB-netwerken.

Naast andere activiteiten zal het EU GLB-netwerk thematische groepsvergaderingen en workshops voor capaciteitsopbouw organiseren, alsook grotere seminars voor een breed publiek. Het zal feiten en cijfers verstrekken over de programmering en uitvoering van het GLB en maandelijks een nieuwsbrief verspreiden met relevante informatie over het GLB. Een evaluatiehelpdesk zal de belanghebbenden van het EU GLB-netwerk ook helpen beter te begrijpen hoe de prestaties van het GLB kunnen worden beoordeeld en hoe het in de toekomst kan worden verbeterd.

Klik hier voor een grondig overzicht van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Voor meer informatie: eu-cap-network.ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.