Een voormalige IT-er uit Goa, een deelstaat in India, heeft een kruidencola samengesteld op basis van residu van nootmuskaat. Zodra de kruidencola op grote schaal wordt geproduceerd, zal deze naar verwachting een extra inkomen opleveren voor de telers die deze noot telen voor de specerij-industrie.
Sachin Rane stapte in toen de Goa State Biodiversity Board (GSBB) op zoek was naar ondernemers die een proces konden ontwikkelen om commercieel levensvatbare producten te maken op basis van het extract van de muskaatnoot.
Het onderzoeksinstituut ICAR-CCARI (Central Coastal Agricultural Research Institute) in Goa had een proces uitgevonden om gebruik te maken van de muskaatnoot, die normaal gesproken door telers wordt weggegooid nadat de twee bestanddelen van de noot die als specerij worden gebruikt, zijn verwijderd.
Het extractieproces voor nootmuskaatconcentraat omvat een draagbare eenheid waarmee Rane's bedrijf, Team24 Foods and Beverages, uiteindelijk bij de telers aan de deur kon kloppen om het extract ter plekke te maken. De productie van de drank voor commerciƫle verkoop zal naar verwachting beginnen tijdens het volgende nootmuskaatseizoen, in juni 2023.
Bron: goa.news