Mondiale bananenexporteurs vormen één front in Madrid

Op een conferentie tijdens het internationale fruitevenement Fruit Attraction in Madrid hebben prominente politieke en economische belanghebbenden, waaronder Latijns-Amerikaanse ambassadeurs, vertegenwoordigers van de bananensector, Europese retailers en een lid van het landbouwkabinet van de Europese Commissie, herhaald dat zij willen samenwerken om het cruciale concept van gedeelde verantwoordelijkheid in de mondiale bananenwaardeketen verder te verankeren.

Andreas Schneider, lid van het kabinet van de commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling: "Het bereiken van voedzaam voedsel van hoge kwaliteit ter ondersteuning van de voedselzekerheid staat centraal in de Europese strategie "van teler tot bord". De duurzaamheid van onze voedselsystemen kan echter niet door de Europese Unie alleen worden bereikt. De Europese Unie heeft er alle belang bij steeds nauwer met de Latijns-Amerikaanse landen samen te werken bij de "van teler tot bord"-acties en een sterke dialoog tussen alle belanghebbenden te bevorderen. Samen kunnen we veel bereiken op gebieden als onderzoek en innovatie."

Onder de paraplu van het Wereldbananenforum (een bij de FAO aangesloten platform) waren de belanghebbenden het erover eens dat verdere samenwerking met alle belanghebbenden nu hard nodig is om tastbare resultaten te bereiken en de duurzaamheid van de sector te verbeteren.

José Antonio Hidalgo, coördinator van de Ecuadoriaanse bananencluster en directeur van de AEBE, zei over de betrekkingen met de Europese retailers het volgende: "We hebben prominente Europese retailers veelbelovende verklaringen zien afleggen na de invoering van het concept van gedeelde verantwoordelijkheid eerder dit jaar. Wij geloven echter dat het tijd is dat de Europese retail hiernaar handelt en deze toezeggingen omzet in concrete stappen, zodat we allemaal verder kunnen gaan in de richting van meer duurzaamheid, niet alleen voor onze producenten en voor de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van de bananensector, maar ook voor onze Europese consumenten."

De handhaving van een "eerlijke prijs" werd genoemd als een efficiënte manier om meer innovatie te ondersteunen en te voldoen aan de minimale levensstandaard op de plantages, hoewel dit nog moet worden uitgevoerd door de Europese retailers.
Marike de Peña, voormalig vicevoorzitter van het bestuur van Fairtrade International, merkte verder op: "Bewezen methodologieën, zoals de Fair-Trade-methodologie, helpen al om de drempel voor eerlijke prijzen te handhaven. De bananensector is sterk betrokken bij de aanpak van biologische, sociale en economische uitdagingen. Maar wat we nodig hebben, van de andere kant van de tafel, is een sterk teken van engagement dat er een overeenkomst komt, en handhaving, voor een sterk beleid inzake eerlijke prijzen over de hele linie."

Deze LATAM TaskForce-conferentie volgt op de publicatie van een gezamenlijke verklaring over gedeelde verantwoordelijkheid eerder dit jaar, waarin alle belanghebbenden werden opgeroepen tot verdere samenwerking en de naleving van methoden voor eerlijke prijzen om te voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsnormen die de Europese Commissie heeft ingevoerd.

Voor meer informatie:
www.fao.org/world-banana-forum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.