Teunis van Maaswaal, van Maaswaal Fruit:

"In het Utrechtse plukken we enorm veel kilo's"

Tholen - Alle aandacht gaat bij Van Maaswaal Fruit - met vestigingen in Cothen en 't Goy - momenteel naar de oogst en inslag van de appelen en peren. "Eerst alles goed en wel binnen zien te krijgen, de rest zien we daarna wel", constateert Teunis van Maaswaal.

Samen met zijn broers Jan en Willem teelt hij maar liefst 17 appel- en 6 perenrassen. Hoewel de appelmarkt momenteel maar moeizaam verloopt, is de teler positief gestemd voor het seizoen. "We hebben de beschikking over een goed product. De smaak is echt veel beter dan afgelopen seizoen. Dat hopen we over te brengen op onze klanten. Dan is het niet zo erg als we wat lager starten qua prijs, als we maar de weg naar boven weten te vinden." 

De afzet van het fruit vindt bij Van Maaswaal Fruit lokaal plaats aan  grossiers, groentespeciaalzaken, werkfruit, horecagroothandel, ambulante handel, huisverkopers en retail. "De kracht van ons bedrijf zit in de combinatie van teelt, koeling, sortering en transport binnen één bedrijf. Doordat je zelf je fruit verkoopt, blijf je ook constant scherp in de teelt. Ook zie je met je eigen afzet waar de kansen liggen. We zien dat er voor de komende weken bij de supermarkten veel acties staan gepland en dat is belangrijk om de vaart in de fruitafzet te krijgen. Mensen zijn - zeker in deze zware economische tijden - erg scherp op acties. En het fruit is niet duur, dus ik hoop dat er zo wat gang in komt en zo het fruit wat meer in de mond raakt", vervolgt Teunis.

Over de opbrengsten is hij niet ontevreden. "Ik kan niet voor andere teeltgebieden praten, maar hier in het Utrechtse zijn de opbrengsten gewoon goed. We plukken enorm veel kilo's. Alle koelhuizen raken hier vol en er is zelfs sprake van een tekort aan kisten."

De geëxplodeerde energiekosten baren hem wel zorgen. "Wij kunnen in onze vrije markt, waar de prijs ontstaat tussen vraag en aanbod, niets doorberekenen. Ik kan me voorstellen dat als je extern extra bij moet huren dat het een dure aangelegenheid wordt. Maar met de huidige markt is het ook geen pre als je je appelen direct moet verkopen, ook de industrie staat op een laag pitje. Als je een mooi product oogst, zou ik het in elk geval even wegzetten en hopen op betere tijden", besluit Teunis.Voor meer informatie:
Teunis van Maaswaal
Van Maaswaal Fruit
Wickenburghseweg 11
3997 MT 't Goy
Mob: +31 (0)6 54783410
info@vanmaaswaalfruit.nl 
www.vanmaaswaalfruit.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.