Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilot over snellere afhandeling meldingen succesvol afgerond - Skal en VNK testen risicobeheersplan

Hoe kunnen meldingen over overschrijdingen van de hoeveelheid residuen in gewas-beschermingsmiddelen sneller en beter afgehandeld worden? In een pilot gericht op het risicobeheersplan gingen Skal en kruidendrogerij VNK met deze vraag aan de slag. De pilot is succesvol afgerond. Skal neemt dit werk mee als voorbeeld in een grotere pilot.

Aanleiding om de pilot te starten was, dat een aantal producten van VNK de biologische status verloor vanwege meldingen over residuen. De aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen kon niet goed verklaard worden. Skal en VNK besloten daarom samen toe te werken naar een goede risicobeheersing.

Controleplan
In het onderzoek keken Skal en VNK welke mogelijkheden er zijn om meldingen sneller af te handelen. VNK stelde een controleplan op voor de productie van de kruidenwortels. Dit controleplan is tijdens de pilot getest. In het plan zijn diverse controle- en monsternamepunten opgenomen in de gehele keten van teelt tot gedroogd eindproduct. Op cruciale punten in het veld en in het productieproces stuurde VNK monsters in en liet deze analyseren. VNK kon zo een volledig en gesloten dossier bij Skal aanleveren. Met dit dossier kon Skal sneller tot een besluit komen over een melding.

Vervolgpilot
Met de uitkomsten van dit onderzoek start Skal een nieuwe pilot op met een aantal Skal gecertificeerde bedrijven, waarin zelfonderzoek op een onregelmatigheid in een biologisch product verder wordt uitgewerkt. Met als uiteindelijk doel een format van een risicobeheersplan op te leveren dat kan worden gebruikt door alle Skal gecertificeerde bedrijven.

Risicobeheersplan
Het risicobeheersplan is altijd onderdeel van een toelatingsonderzoek en periodieke inspectie. Het risicobeheersplan is een actueel overzicht waarin gevaren die mogelijk van invloed zijn op de biologische keten worden weergegeven, inclusief de voorzorgsmaatregelen die de ondernemer treft om gevaren te vermijden.

Voor meer informatie: www.skal.nl 

Bron: Skal

Publicatiedatum: