Moldavië-special: Vaipan

"Export Moldova druiven naar Spanje"

Het is niet voor de hand liggend, maar het kan: zonder enige ervaring in de tuinbouw en de handel een perceel van een tiental hectare druiven aanleggen en de markt betreden. Liubomir Vaipan, een IT-specialist werkzaam in de immobiliënsector, deed het in 2008, toen de vastgoedzeepbel uiteen spatte. Ondertussen teelt en verkoopt hij druiven, pruimen en kersen op de buitenlandse markt en voorziet hij collega-telers van meststoffen, verpakkingsoplossingen en advies.


Liubomir toont zijn Stanley pruimen

"Na twee jaar zag ik in dat een druivengaard beheren niet zo simpel is en de gewassen veel meer zorg nodig hadden dan ik ze eerst gaf. Ik had ook gewoon Moldova-druiven aangeplant, zoals iedereen deed. Het was allemaal een beetje improviseren en op goed geluk af. Na een drietal jaren overwoog ik wel aan rassendiversificatie te doen, maar uiteindelijk wilde ik de teelt niet te veel compliceren, want per ras moet je toch wel andere technieken toepassen. En trouwens, als het Moldova-ras al 50 jaar voor goede resultaten had gezorgd, zou het dat toch nog wel 20 jaar uithouden?", vertelt Liubomir over de start van zijn avontuur in de tuinbouw.


Zo ver het oog reikt pruimenbomen

Seedless is moeilijk in Moldavië
"Als ik nu de markt bekijk, en dan vooral de exportmarkt, besef ik wel dat we moeten inzetten op seedless, maar anderzijds is dat niet gemakkelijk in Moldavië. De planten van druiven zonder pit zijn meestal niet resistent tegen de temperaturen van min 25 graden die we hier in de winter hebben, en van de rassen die de kou wel trotseren, bereiken de smaak en de algehele kwaliteit niet het niveau dat we verwachten", legt Liubomir uit.


Druiven beschermt onder pergola plastic kap

"De eerste oogst verkopen was heel moeilijk, wat me uiteindelijk motiveerde om de exportmarkt op te zoeken. En dan heb ik het niet over Rusland. In totaal heb ik daar maar 8 auto’s naar toegestuurd, 3 in 2018, 4 in 2019 en één vorig jaar. De eerste export was in 2015 naar Spanje. Op een beurs ontmoette ik onze landbouwminister en die vroeg me meteen hoe het kwam dat ik druiven exporteerde naar de derde grootste druivenexporteur ter wereld. Goede vraag, maar ik had er wel een klant. Uiteraard gaat het niet om grote hoeveelheden, zo één auto per drie weken in de periode van oktober tot en met december, ook nu nog."


Prachtige trossen Moldova druiven

Leverancier van houten kratten
En de export verliep met vallen en opstaan… Zo verzond Vaipan de eerste ladingen druiven in blanco houten kratten. "De klant was blij met de smaak en de kwaliteit van de druiven, maar wees me toch op de sobere verpakking. Het jaar erop had ik een eigen merk klaar en de kratten werden voorzien van een plastic wikkel voor het merk en bijkomende info. Dat was een stap vooruit, maar de wikkel brak soms of schoof van de krat af. Ik zocht een leverancier die het merk op het hout kon printen en ondertussen leveren wij zelf gepersonaliseerde houten kratten aan andere telers in Moldavië", zegt Liubomir trots.

In 2013 legde het bedrijf een waterbassin aan om water te hebben voor de irrigatie van de 12 hectare grote druivengaard. "Telers in de buurt keken op, want druiven irrigeer je toch niet? Ik deed het wel, maar onder de vorm van fertigatie. Ik specialiseerde me erin en sinds enkele jaren leveren we naast de houten kratten ook meststoffen en teeltadvies aan collega-telers."

Een volgende scharniermoment voor het jonge bedrijf was het regenachtige seizoen 2019. "Export was bijna niet mogelijk omwille van kwaliteitsproblemen. Voor een rit naar Spanje moet je toch algauw op 8 dagen rekenen. En onze koelfaciliteiten voor druiven bleken het probleem niet aan te kunnen. We hadden last van botrytis. We schuimden de markt af en installeerden een systeem met gemodificeerde atmosfeer."


Eigen stroomopwek via zonnepanelen en windmolen

Focus op kwaliteit
"Op teeltgebied breidden we het areaal vijf jaar geleden uit met nog eens 17 hectare Moldova-druiven, maar dan wel op pergola. Dat zorgde meteen voor een betere productiviteit, kwaliteit én efficiëntie. We zetten 20% minder werkkrachten in en het verschil in productiviteit kan 5 à 10 ton per hectare bedragen, afhankelijk van het seizoen."

Na de aanleg in 2019 van een pruimen- en een kersenboomgaard, denkt Liubomir niet meer aan verdere areaaluitbreiding. "De focus ligt nu volledig op oogstverbetering, kostenefficiëntie en kwaliteitszorg. We investeren in anti-regennetten, zonnepanelen en sorteer- en verpaklijnen. Daarnaast proberen we onze oogstperiode te verlengen om het fruit onmiddellijk te kunnen verkopen. Wat je bespaart aan koelkosten, is leuk meegenomen."


Eigen waterbassin wordt aangelegd

Voor dit seizoen is de verkoop van 80% van de productie van Vaipan al verbaal toegezegd. "Wij zitten goed, maar ik vermoed dat het wegens het Russische embargo moeilijk wordt voor heel wat kleinere telers, zeker als ze geen goede naoogstinfrastructuur hebben en niet over de nodige certificeringen beschikken voor export naar andere markten. Vanaf nu zal de klemtoon in Moldavië volop op naoogstkwaliteit en MRL’s moeten liggen", besluit Liubomir.

Vaipan SRL teelt Moldova-druiven op pergola op een areaal van 26 hectare, zes rassen pruimen op 18 hectare in superintensieve teelt – waaronder Stanley, President en Empress – en kersen op 10 hectare op 30 km ten zuiden van Chisinau. Het bedrijf beschikt over een koelopslagcapaciteit van 1.200 ton, sorteer- en verpaklijnen en is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd. Dankzij deelname aan beurzen zoals Fruit Logistica en Fruit Attraction heeft Vaipan meerdere contacten met buitenlandse bedrijven, waardoor het kan exporteren naar landen als Roemenië, Polen, Kroatië, Nederland, Spanje en de Baltische staten.

Voor meer informatie:
Liubomir Vaipan 
Vaipan SRL
17, Alexei Mateevici str.
7701 Cainari (Causeni) – Moldavië
Tel: +373 78 00 35 00
Tel: +373 69 08 08 22
vaipan.liubomir@vaipan.md 
www.vaipan.md 

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.