Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer dan 1.700 bezoekers op Fields of Innovation van Syngenta

Syngenta presenteert innovatieve groenten: spitse savooiekool en superzoete witte en tweekleurige suikermais

Tholen – Een recordaantal bezoekers kwam dit jaar af op Fields of Innovation 2022 van Syngenta. Het veredelingsbedrijf presenteerde er meer dan 550 variëteiten in 25 unieke gewassen op een terrein van 4 hectare. Voor de versmarkt heeft Syngenta een aantal vernieuwingen in het groentenschap waaronder spitse savooiekool en superzoete witte en tweekleurige suikermais. De op Fruit Logistica 2022 bekroonde iStem bloemkoolvariëteit zal met Kerst in de schappen van Plus-supermarkten liggen, zo verklapte woordvoerster Brigitte van der Steen. Naast nieuwe rassen was er ook veel aandacht voor robuuste rassen die beter bestand zijn tegen de extremer wordende weersomstandigheden, ziektes en insectenvraat.


Brigitte van der Steen met de spitse savooiekool

Diverse koolsoorten staan op de lijst van moderne superfoods. De savooiekool is een 'ouderwetse' groente, maar minder bekend onder de moderne consument.

Spitse savooiekool

Syngenta ontwikkelde een savooiekoolras met een in het oog springende punt met voor telers dezelfde sterke punten van de traditionele savooiekoolrassen.



De stengelbloemkool iStem haalde dit jaar de derde plaats op de Fruit Logistica Awards. Het ras heeft het voordeel van een hoge opbrengst voor telers. iStem spreekt consumenten aan met zijn zoete, nootachtige smaak en is rijk aan vezels en vitamine C. iStem kan in zijn geheel worden gegeten en gaat zo voedselverspilling tegen.


Retailpresentatie van iStem

"Voor trendsettende kwekers is iStem de heerlijke, innovatieve nieuwe bloemkool. Het groeit bijna identiek aan traditionele bloemkool, wat een gemakkelijke overgang biedt voor telers die deze nieuwe kans overwegen."



Ook in broccoli vorderen de ontwikkelingen in stengelbroccoli waarbij met name de focus ligt op het ‘one-cut’ principe wat het ras minder arbeidsintensief maakt voor telers.

De witte maïsvariant is een veelbelovende innovatie denkt Syngenta

Witte en tweekleurige suikermaïs: Mais is zeer populair in Amerika en wordt steeds geliefder op de Europese markt. Syngenta heeft een witte en tweekleurige suikermaïsvariëteit ontwikkeld waar ze hoge verwachtingen van hebben door de opvallende kleur en de zeer zoete smaak. "Wit valt erg op en is een kleur die je nauwelijks ziet in het groenteschap. Heb je eenmaal die zoete smaak geproefd dan zullen consumenten daar zeker voor terugkomen. Je kunt deze mais rauw eten als fruit, maar kan ook perfect op de barbecue of gekookt. Beschikbaarheid zal geen probleem zijn aangezien deze rassen in alle klimaatzones goed presteren," aldus de experts van Syngenta.

Verschillende spinazierassen

Spinazie kent een groeiende populariteit onder consumenten, maar is een zeer gevoelig gewas. Agronomen van Syngenta deelden een breed assortiment spinazierassen die voldoen aan de eisen van de verwerking en de verse markt. De rassen van Syngenta combineren veldprestaties – zoals mooie en zeer diverse bladvormen, kleuren, rechtopstaande planten, dik blad en een goede opbrengstpotentie – met een hoge ziekteresistentie zoals Stemphylium en Peronospora.

Plant Pathology Experience

Naast innovaties in rassen toonde Syngenta tijdens deze editie van de Open Field Days ook iets van hun core business middels de Plant Pathology Experience. Hier legden ze de vele stappen uit die ze nemen om succes te verzekeren bij het introduceren van resistente rassen. In Brassica-gewassen duurt het bijvoorbeeld 12 tot 20 jaar aan onderzoek, ontwikkeling en proeven om nieuwe variëteiten op de velden van telers te brengen.


Plagen als trips in kool zijn een groot probleem in de teelt

"Veredelen op resistentie is zowel wetenschap als kunst", zegt Jan Bruin, Syngenta Trait Development Lead, Brassicas. "De wetenschap is duidelijk in elke stap, we combineren allelen, werken met plantenbiologie en begrijpen de genetica, om een ​​klein deel van de wetenschap te noemen. De kunst is om al die informatie te gebruiken op een manier die waarde creëert. Het vinden van die combinaties vergt vaak creativiteit en een goed begrip van onze klanten en de consumenten."


Planten worden expres ziek gemaakt om resistente planten te kunnen selecteren.

Bodemgezondheid en diversiteit in de TechZone
Het evenement omvatte voor het eerst ook een TechZone, met een aantal geavanceerde technologieën die telers en boeren helpen om productiever, winstgevender en duurzamer te zijn. Experts van Syngenta toonden onder andere de Interra® Scan, Syngenta's eerste bodemgezondheidsdienst die nieuwe scantechnologie introduceert om bodemvoedings-, textuur- en koolstofkaarten te leveren met tot 27 informatielagen voor telers om de bodemgesteldheid en ondersteuning van voedingsstoffen nauwkeurig te bepalen. "Interra® Scan produceert kaarten met een hoge resolutie die toegankelijk zijn voor de computers van telers via het Interra® Scan-platform", legt Mark Hall, Head of Sustainability and Responsible Business uit. "De detectietechnologie brengt alle gangbare nutriënteneigenschappen in kaart, waaronder pH, bodemtextuur, organische stof, koolstof en kationenuitwisselingscapaciteit, evenals de hoogte en de beschikbaarheid van plantwater - alles bij elkaar biedt het meer dan 800 gegevensreferentiepunten per hectare. Het staat gelijk aan een volledige medische check-up voor de mens, maar dan voor de bodem."

De Biodiversiteitssensor werd voor het eerst gelanceerd op het World Biodiversity Forum en biedt 24/7 biodiversiteitsmonitoring die automatisch, autonoom en betrouwbaar de meeste soorten identificeert. Deze gegevens kunnen helpen om te laten zien wat er vandaag in het veld aanwezig is en wat dat betekent voor de biodiversiteit in het algemeen. De TechZone bevatte ook de EDAPHOLOG- bodeminsectensensor die helpt om de bodemgezondheid van velden en de algehele diversiteit van ecosystemen aan te tonen.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl