Bernd Jäger

"Vruchtgroenten zijn aanzienlijk duurder geworden, ongeacht de herkomst"

De alomtegenwoordige energiecrisis treft ook de groenten- en fruitsector hard, vooral de bedekte teelt in kassen. "Komkommers, tomaten en paprika's zijn aanzienlijk duurder geworden, ongeacht hun herkomst. Sla uit de kassen wordt daarentegen tegen gebruikelijk seizoensprijzen verkocht. Ook in de Duitse kassen heeft men ondertussen met hogere teeltkosten te kampen, hoewel er op het groenteneiland Reichenau vergeleken met de Nederlandse en Belgische collega's minder gebruik wordt gemaakt van kunstmatige verlichting", zegt Bernd Jäger, directeur van het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is in Schlier. De regionaal actieve groothandelaar koopt de goederen van Reichenau op de vrije markt in en levert ze onder andere aan restauranthouders, zelfstandige levensmiddelenwinkels en weekmarkthandelaren.

Op het nabijgelegen groenteneiland, bekend om haar grootschalige groententeelt in kassen, begint nu de gebruikelijke seizoenswisseling. "De eerste komkommerplanten zijn al geruimd, terwijl de wintergewassen, vooral veldsla, nu hun plaats innemen", aldus Bernd. In week 40 zal vermoedelijk de eerste regionale veldsla uit de vollegrondsteelt op de markt komen. "Het belang van de teelt van veldsla in kassen blijft groot, maar door aantasting met gele bladvlekkenziekte is het oogstvolume in de afgelopen tien jaar echter met de helft gedaald. Ondertussen heeft de vollegrondsteelt, vooral in de regio Freiburg, marktaandelen gewonnen. De Reichenau-telers bieden tussen oktober en december zowel groenten uit de vollegrond alsook kasgroenten aan, in de tweede helft van het seizoen zijn er dan doorgaans alleen nog maar kasgroenten beschikbaar, aldus Bernd.


Als regionaal actieve groothandel levert Jäger vooral aan restauranthouders en zelfstandige levensmiddelenwinkels in Zuid-Duitsland.

Markt wordt gekenmerkt door inflatie en terughoudend koopgedrag
"Ook in de aardappel- en uiensector doen zich momenteel aanzienlijke prijsstijgingen voor," aldus Jäger. "In het geval van uien zullen er volgens de huidige informatie dit jaar zowel in Duitsland als in Spanje duidelijk minder volumes zijn. Daardoor zijn de prijzen al behoorlijk gestegen. Hetzelfde geldt voor aardappelen, waar zowel de volumes als de populairste kalibers ontbreken. Normaal gesproken is de markt in deze tijd van het jaar bijzonder levendig en hebben de prijzen de neiging te dalen. Momenteel blijven de prijzen echter al wekenlang op een ongebruikelijk hoog niveau."

De aanhoudende inflatie heeft volgens Bern geleid tot terughoudend koopgedrag bij de consumenten. Dat heeft gevolgen voor het hele assortiment. "De afzethoeveelheden op de weekmarkten en in de regionale horeca zijn relatief bescheiden. Ook in de retail is er merkbaar minder schapruimte voor biologische en premium goederen, aangezien de consumenten prijsbewuster inkopen doen. Tijdens de pandemie gaf men naar verhouding veel geld uit aan hoogwaardige levensmiddelen, maar dat is inmiddels helaas compleet veranderd", besluit Bernd.

Voor meer informatie:
Bernd Jäger
Jäger GmbH
Richlisreute 15
D-88281 Schlier, Duitsland
Tel: +49 (0)7529 2901
info@gemuese-jaeger.de     
www.gemuese-jaeger.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.