Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste krimp in 6 jaar

Peru exporteerde 11% minder uien in januari-augustus 2022

In 2021 stond ui op plaats 14 in het rijtje Peruaanse exportproducten en het Zuid-Amerikaanse land viel net buiten de top 10 van de grootste uienexporteurs ter wereld.

Maar deze relatief mooie cijfers kunnen er in 2022 iets minder mooi uitzien. Volgens een rapport van het ministerie van Landbouw (Midagri) is het uienareaal met meer dan 670 hectare gekrompen ten voordele van winstgevendere teelten. Bovendien is van januari tot en met augustus van dit jaar 123.319 ton uien ter waarde van $ 42 miljoen verscheept, wat een daling van 11% in volume en van 7% in waarde inhoudt ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Het is de eerste krimp in 6 jaar.

De belangrijkste reden zijn de hoge logistieke kosten van de afgelopen twee jaar. Veel exporteurs beweren dat de verzendkosten alleen al hoger zijn dan de waarde van het product zelf.

De daling van de vraag naar Peruaanse uien was vooral duidelijk op de Europese markt. Nederland, een van de grootste uientelers en 's werelds grootste exporteur, heeft 9% minder uien geëxporteerd om prioriteit te geven aan de binnenlandse vraag. Ook Spanje redeneerde zo, naast het feit dat veel telers vanwege de beperkte winstmarges van de afgelopen twee seizoenen ervoor kozen om dit jaar minder areaal aan te planten.

Logischerwijs zou een krimp in het aanbod van de twee belangrijkste Europese uientelers een schaarste veroorzaken op de Europese markt, maar de landen met de hoogste consumptie, zoals Duitsland en Frankrijk, hebben zelf een productief jaar achter de rug. Bovendien werd het aanbod aangevuld met uien van derde landen die dichter bij Europa liggen.

Hierdoor besloten de Peruaanse exporteurs prioriteit te geven aan dichterbij gelegen bestemmingen met lagere logistieke kosten. De ladingen die normaal gezien voor Spanje bestemd waren, de op één na grootste consument van Peruaanse uien, werden omgeleid naar buurlanden zoals Colombia.

De Peruaanse uienoogst is het hele jaar door relatief stabiel, maar de kwaliteit is variabel door de zeer uiteenlopende kalibers. De sortering is echter een belangrijke factor in de internationale uienhandel.

De Peruaanse uienexport werd in 2019 zwaar getroffen, toen Panama praktisch de deuren sloot wegens fytosanitaire en certificeringseisen. En nu vindt er dus een nieuwe herverdeling plaats wat de bestemmingen betreft, met een sterke reductie van de export naar Europa en een focus op de Latijns-Amerikaanse regio.

Bron: Fresh Fruit / agraria.pe

Publicatiedatum: