Herinspectie fysieke belasting pluk paddenstoelen start dit najaar

De Arbeidsinspectie heeft de LTO-vakgroep Paddenstoelenteelt onlangs laten weten dit najaar met herinspecties te starten. De herinspecties zijn gericht op de mate waarin ondernemers maatregelen hebben genomen om de fysieke belasting bij de pluk van paddenstoelen te verminderen. De Arbeidsinspectie stuurt op korte termijn een aankondigingsbrief, zo meldt LTO.

De gemaakte afspraken met de Arbeidsinspectie zijn niet vrijblijvend. Nadrukkelijk roept de LTO Vakgroep Paddenstoelenteelt alle bedrijven op om maatregelen te nemen en te documenteren.

De Arbeidsinspectie heeft dit voorjaar aangegeven de sector tijd te geven voor de implementatie, maar gaat bij controles kijken of en hoe de gemaakte afspraken geïmplementeerd zijn. Het dringende advies is daarom om de afspraken uit de Handreiking in de bedrijven toe te passen.

Samengevat zijn de maatregelen voor het terugbrengen van de fysieke belasting bij het plukken van paddenstoelen:

  • Pas de plukwijze zodanig aan dat er meer en vaker rustmomenten (micropauzes) of andere taken dan alleen pluk worden uitgevoerd door de pluksters;
  • Zet in op meer taakroulatie voor de pluksters en laat de pluksters het werk van de ‘runners’ overnemen;
    Zorg voor continue aandacht en instructie over het juist instellen van de pluklorrie (o.a. de hoogte-instelling) en de plukhouding;
  • Draag zorg voor goede hulpmiddelen ter ondersteuning van de pluk (bijvoorbeeld scherpe mesjes, zitplateau’s bij plukken onderste bedden).

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.