Moldavië-special: diepvriesbedrijf Tiferet

"Markt diepvriesfruit komt tot stilstand"


Zojuist geplukt fruit arriveert voor verwerking

Fruit dat in de eerste twee dagen na de oogst op de juiste manier diepgevroren wordt, behoudt vaak meer vitamines dan vers fruit van een week oud. In Moldavië is de diepvriesindustrie nog niet sterk ontwikkeld, maar het grote aanbod aan vers fruit heeft toch enkele bedrijven verleid om de juiste machines aan te schaffen en grote volumes fruit in te vriezen voor voornamelijk export. "Vóór corona was de markt stabiel, maar daarna en zeker dit jaar zien we de prijzen rare sprongen maken en op dit moment kijken de grote retailers en verwerkingsbedrijven de kat uit de boom. We zitten een beetje met de handen in het haar", zegt Julia Tymoshenko van diepvriesbedrijf Tiferet.


Fruit wordt gewassen

Het fruit wordt bij Tiferet statisch ingevroren
"We vriezen de producten gedurende 20 uur in op -45 graden. Het resultaat is hetzelfde als bij Individual Quick Frozen in tunnels. Sommige fruitsoorten, zoals bijvoorbeeld frambozen, zien er na het statisch invriezen zelfs beter uit. Onze vriescapaciteit is 40 ton per dag. Normaal beginnen we ons seizoen eind mei en eindigen we in oktober, maar dit jaar heeft de oogst zich door weersomstandigheden geconcentreerd in een kortere periode, zodat we in één maand tijd meer dan 1.000 ton fruit hebben ingevroren en daarbuiten nauwelijks 200 ton. Maar de beperkte volumes van dit jaar hebben natuurlijk ook te maken met de hoge prijs voor elektriciteit. We hebben keuzes moeten maken", legt Julia uit.

Drukte in de zomerperiode
Het seizoen begint steevast met de aardbeien. "We plukken ze met 1 tot 2 punten hogere Brix-waarde dan voor afzet op de versmarkt. De aardbeien moeten volledig rood zijn, er mogen geen groene deeltjes zichtbaar zijn. We gebruiken het Marmalade-ras, dat heeft meestal ook de beste prijs. In de zomer zetten we normaal gezien al zo’n 500 ton diepgevroren fruit af, wat neerkomt op 3 à 4 auto’s per week. De zomer is de drukste periode, want dan voeren we vier activiteiten tegelijkertijd uit: voorkoelen, invriezen, bewaren en verkopen."

De afzet van Tiferet concentreert zich op de Europese markt. "Onze allereerste lading had Oostenrijk als bestemming. Onze producten vallen niet onder de exportban naar Rusland, maar momenteel zenden we geen enkele lading naar de Russische markt. Sinds 2018 hebben we er nochtans een heel goede samenwerking lopen met een filiaal van een heel grote Poolse speler en ook nu nog blijven we goed contact houden, maar de export ligt stil."

Dure grondstoffen
Julia legt uit dat vorig jaar de aankoopprijzen voor alle fruitsoorten nagenoeg verdubbelden. "En dit jaar kwam daar nog een schepje bovenop. Vooral frambozen waren heel duur. Dat heeft deels met speculatie, deels met slechte weersomstandigheden in meerdere delen van Europa te maken. Bepaalde diepvriesbedrijven hebben vorig jaar goed geboerd met de hoge prijzen en proberen dit jaar dezelfde prijzen te handhaven, wat niet meteen lukt. Door de hoge gasprijzen heeft al meer dan één verwerkingsbedrijf de machines stilgelegd – ook een goede Slowaakse klant van ons die jam produceert – en de inflatie in Europa doet de consument de vinger op de knip houden. Normaal gezien probeert elke diepvriesbedrijf te begrijpen wat de prijzen in Servië zijn, want dat land heeft grote volumes in de opslag en bepaalt een beetje de marktsituatie."

Markt komt tot stilstand
Maar dit jaar is het Oekraïne dat de markt helemaal overhoop heeft gehaald en zelfs stilgelegd, zo vertelt Julia. "Oekraïne komt doorgaans iets later op de markt met zijn grote volumes, want het heeft vooral doordragende rassen. Wij hebben onze grondstoffen duur moeten aankopen, gemiddeld tegen € 3,15 in het geval van frambozen, en onze prognose die we eerder op het jaar hadden gemaakt op basis van de marktsituatie en gesprekken met klanten wees op een afzet van ruim € 5 voor het ingevroren product. Niemand verwachtte veel van Oekraïne dit jaar wegens de oorlog, maar ze hebben een normale oogst gehad en omdat ze geld nodig hadden, verkochten de telers hun fruit goedkoper dan gebruikelijk. Servië biedt het ingevroren product aan tegen € 5,10, maar Oekraïne gaat daar ruim onder met € 3,50. Dat is een enorm verschil. Sommige handelaren kopen bij Oekraïne in, maar anderen durven niet en wachten tot ook andere landen hun prijzen laten zakken. Maar dat is moeilijk als je duur hebt ingekocht. Er zijn niet veel deals. Nu zenden we maar één auto per week uit."

"Maar weet je, het mooie aan de situatie is dat iedereen in de keten elkaar op de hoogte houdt van de marktontwikkelingen en opportuniteiten. Zelfs concurrenten helpen elkaar. Het is raar, maar het gebeurt: een concurrent die een klant vindt voor jou. Toch ziet het er niet veelbelovend uit voor de komende weken en maanden. Servië gaat vooralsnog niet naar beneden met de prijs en de vraag rijst natuurlijk in hoeverre de consument het duurdere fruit of daarvan afgeleide producten in het winkelmandje zal leggen deze winter", besluit Julia enigszins bezorgd.

Tiferet is een diepvriesbedrijf uit de regio Causeni, in het zuidoosten van Moldavië. Wat in 2014 begon als een teeltbedrijf met de productie van pruimen, abrikozen, morellen en zwarte bessen, groeide in 2017 uit tot een producent van diepgevroren kersen, morellen, perziken, abrikozen, pruimen, zachtfruit en bessen. De diepvriesfaciliteiten zijn geleverd door twee Italiaanse bedrijven. De productie voldoet aan de Europese standaarden en er wordt ook toegewerkt naar de nodige certificeringen voor export naar Canada en de Verenigde Staten. Het gros van de diepgevroren producten wordt verzonden naar de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Oekraïne.

Voor meer informatie:
Julia Tymoshenko (project manager)
Tiferet
Gradinita (Moldavië)
Tel: +373 (0)78 27 42 58
Tel: +38 (0)97 680 47 48 (Oekraine; viber, what’s up, telegram)
julia.tiferet@gmail.com  
www.tiferet.md 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.