Euroandes biedt ruim assortiment aan

"Goede start Peruaans blauwe bessenseizoen in Europa"

De exportcijfers voor blauwe bessen die Faostat deelt, liegen er niet om: aan het begin van de eeuw bedroeg de wereldwijde export van dit fruit iets meer dan $ 69 miljoen, in 2010 was dat al ruim $ 370 miljoen en in 2020, het laatste jaar waarvoor de statistiekdienst van FAO over gegevens beschikt, was de omzet omhooggeschoten tot $ 2,403 miljard. Deze enorme opgang is enkel mogelijk geweest dankzij een snelle en verrassende stijging van de wereldvraag. En die laat, ook in Europa, nog steeds een interessante marge voor verdere groei zien.

"Bij Euroandes proberen we voor onze partners in Peru en Colombia, waaronder bedrijven als Danper, Arbacol en Dominus, een aanvulling te bieden op de reeds bestaande verkoopkanalen in Europa", vertelt Christian Pereda. "De consumptie van blauwe bessen neemt toe, net zoals het exporteerbare aanbod. Euroandes werkt daarom aan een strategische uitbreiding van de distributie naar markten die onze partners nog niet hebben ontwikkeld."

"Op operationeel vlak zijn we heel flexibel. We hebben een team in Spanje en in Nederland, we importeren het fruit via de belangrijkste havens in Europa en we bieden oplossingen die zijn afgestemd op de wensen van de klant."

Euroandes is van plan dit seizoen zo'n 2.000 ton blauwe bessen op de markt te brengen. "We zijn het seizoen met goede prijzen gestart en we denken dat deze situatie nog wel een week of twee kan aanhouden. Daarna zal de aanboddruk op de markt groter worden, met aanzienlijke volumes die vanuit Peru naar Europa komen."

"We zijn het blauwe bessenseizoen in augustus begonnen en we hebben aanvoer tot en met januari. Ons doel is evenwel om ons aanbod uit te breiden met product van andere herkomsten, zowel in Afrika als Zuid-Amerika, om onze klanten jaarrond fruit te kunnen leveren." 

Aanvulling Europese markt met avocado’s van groot kaliber
Euroandes is een import-, distributie- en handelsbedrijf met een portfolio dat, naast blauwe bessen, producten omvat zoals mango, conserven van fijne groenten en sinds onlangs ook exotische producten zoals physalis, gulupa en Tahiti-limes uit Colombia. Een van de belangrijkste producten is evenwel avocado, een fruitsoort die Euroandes jaarrond beschikbaar heeft. 

De avocado-oogst in Colombia is opgedeeld in geografische zones, waardoor de afzet over meerdere maanden kan worden uitgesponnen. Ook het aanbod is zeer divers, zoals bijvoorbeeld op het vlak van maatvoering, en dat wordt precies dit jaar een voordeel bij het betreden van de Europese markt.

"De kracht van Arbacol schuilt in het feit dat het bedrijf percelen heeft in veel verschillende gebieden. In Colombia begint de vroegste oogst op een hoogt van ongeveer 1.600 meter en eindigt in december/januari in hoger gelegen zones van wel 2.000 meter boven zeeniveau. En hoe hoger de percelen, hoe groter de maten", legt Christian uit. "Spanje lijkt dit jaar veel kleine en middelgrote avocado’s te hebben, dus gaan we met onze partners de nadruk leggen op die tweede fase van het Colombiaanse seizoen, want daar komen de grotere maten vandaan die op de Europese markt ontbreken."

"Onze strategische partner Arbacol beschikt over aanzienlijke volumes die ons toelaten jaarrond product te leveren. Het aanbod wordt verder aangevuld met avocado’s van partnertelers in Peru, die vanaf half februari – met de vroegste oogst in de bergen – tot eind augustus beschikbaar zijn."

Voor meer informatie:
Euroandes
Christian Pereda (commercieel directeur)
Tel: +34 657 21 71 29 (Spanje)
José Baca (COO)
Tel: +34 645 49 37 66 
info@euroandes.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.