Een teler uit Apulië (Italië)

"Ik heb 400 ton onverkochte druiven hangen"

De crisis lijkt met de dag te verergeren. En ook de wanhoop van de telers bereikt ongekende hoogten. Ze zijn het beu dat hun product in waarde blijft dalen. De druivensector verkeert, net als vele andere sectoren, in zwaar vaarwater door de economische crisis en de algemene onzekerheid. 

Vanuit de bedrijven bereiken ons berichten dat de telersprijzen rond de € 0,20-0,30 per kilo liggen. Sommigen, de wanhoop nabij, zijn bereid het fruit tegen zulke bedragen te verkopen, maar anderen weigeren dergelijke behandeling. Zo ook Vito Sorino, een teler uit de provincie Foggia, die ongeveer 20 hectare traditionele en pitloze druivenrassen heeft. 

Vito Sorino

"Ik heb nog 400 ton onverkochte druiven aan de ranken hangen", vertelt de teler uit het zuiden van Italië. "Het zijn enorme volumes van verschillende rassen: Regal, Crimson, Italia, Apulia Rosé en Red Globe. De weinige handelaren die ik de afgelopen weken heb gezien, stelden hongerprijzen voor. Ik heb dan maar besloten de hele oogst voorlopig te laten hangen. Voor mij hoeft het niet. Ik kan echt geen trossen aan € 0,20 per kilo verkopen – in september 2021 lag de prijs nog op € 0,60 per kilo – die ik dan in de supermarkt zie liggen voor 3, 4 of zelfs 5 euro per kilo."

"Hoe kan een groot gezin met één inkomen in de huidige tijden € 4-5 betalen voor een kilo druiven? En dan klagen ze dat fruit niet verkoopt. Zou het niet beter zijn de rijkdom gelijk te verdelen: een lagere prijs voor de consument en een fatsoenlijke vergoeding voor de teler?"

We vroegen Sorino hoe lang hij van plan is de druiven aan de ranken te laten hangen. "Ik weet eigenlijk niet goed hoe lang de trossen het nog aan de plant uithouden. Gelukkig helpt het weer ons nu een handje, want de temperaturen zijn niet erg hoog en de luchtvochtigheid is laag. Ik zal de komende twee weken wel zien hoe het afloopt. Het is hoe dan ook een bederfelijk product. Ze kunnen dus niet eeuwig blijven hangen. Juist nu we een seizoen hebben dat de kwaliteit van de trossen echt buitengewoon is, lopen we het risico een jaar van opofferingen in het water te zien vallen. En dat betekent ook dat we onze waardigheid en onze goesting om nog door te gaan dreigen te verliezen..." 

Voor meer informatie: 
Vito Sorino
Tel: +39 328 708 5099 (Italië)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.