Hogere verliezen voor sinaasappelen

Florida grapefruit heeft niet veel last van doortocht orkaan Ian

De grapefruitsector in Florida lijkt de doortocht van orkaan Ian goed doorstaan te hebben. De schade is beperkt. "We hebben enorm veel geluk gehad", zegt Dan Richey van Riverfront Packing Company. "De storm ging wat liggen en toen draaide hij ook naar het noordoosten. Dat heeft ons gered."

Florida grapefruit wordt grotendeels geteeld aan de oostkust van de staat, in Indian River County en St. Lucie County. "We hadden wind van 50-55 km/u en windstoten tot 95 km/u. De windvlagen hebben dus wel wat fruit van de bomen meegesleurd, maar gemiddeld ook niet meer dan 5%. Bij sommige telers is het iets meer, bij anderen iets minder. Maar het is niet iets dat ons zorgen baart. Het zal weinig invloed hebben op onze verpakkingsvolumes, dus we prijzen ons gelukkig", zegt Richey.

Foto's van waar de orkaan Ian hard toesloeg tonen percelen onder water. Foto: Dan Richey.

In de regio viel er ongeveer 175 mm regen. "De grote schade is beperkt tot een strook waar de storm doortrok. Er zijn natuurlijk grote problemen in bepaalde citrusgebieden, maar in het algemeen is het niet van dien aard dat de citrussector in Florida op apegapen ligt", zegt hij.

En sinaasappelen?
Hoewel het nog vroeg is om een duidelijk zicht te krijgen op de situatie, zijn er berichten dat de sinaasappelteelt, die meer in het centrale deel van de staat plaatsvindt, grotere verliezen zal lijden, met meer fruit op de grond en mogelijk ondergelopen sinaasappel-boomgaarden. "In de gebieden waar het oog van de storm doorheen trok, zal het fruitverlies groot zijn. Dat is een zekerheid", zegt Richey.

Richey zegt dat het fruitverlies groot zal zijn in de gebieden waar het oog van de storm doorheen trok. Foto: Dan Richey.

Een deel van het geluk voor de grapefruitsector is ook het moment waarop de orkaan toesloeg. "Was het iets later in het jaar, zou het erger zijn geweest, omdat het ons exportseizoen zou hebben onderbroken. Als we al waren begonnen met oogsten, zouden we een week tot tien dagen moeten stilliggen. Want het fruit mag er dan misschien op het eerste gezicht goed uitzien, de schil zou door de zwiepende takken verwondingen opgelopen kunnen hebben", zegt hij. "En later zou ook betekenen dat het fruit al groter en zwaarder was geweest, zodat er minder wind nodig zou geweest zijn om het fruit van de bomen te blazen."

Riverfront Packing plant nog steeds om over twee weken met de oogst te beginnen. "Er is ook wat schade aan enkele pakstations, maar dat zal onze timing niet in de war sturen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Dan Richey
Riverfront Packing Company
Tel: +1 (772) 562-4124 (VS)
danr@riverfrontpacking.com  
www.scottcitrus.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.