Mateusz Wajnert van Galster (Polen):

"De Poolse pakstations draaien al volop tijdens de appeloogst"

In Polen stijgen de energieprijzen enorm. Een aantal koelcellen liggen er werkloos bij en een Poolse exporteur oogst en verpakt de appelen tegelijkertijd om kosten te besparen. Het is niet gemakkelijk, maar het bedrijf gaat graag de uitdaging aan.

Volgens Mateusz Wajnert, verkoopverantwoordelijke bij de Poolse appelexporteur Galster, wordt de export versneld door de stijgende energiekosten. Er wordt, waar kan, bespaard op koelkosten. "We hebben het momenteel erg druk. Voor het eerst in onze geschiedenis oogsten en verpakken we de appelen tegelijkertijd. De appelen gaan natuurlijk wel in de koelcel om op de juiste temperatuur te komen, maar de afgelopen jaren begonnen we pas appelen te verpakken op het moment dat de oogst achter de rug was en alle appelen in de koelcellen lagen. Vanwege de extreem hoge energiekosten hebben we besloten om onze manier van werken iets te veranderen. Het is ontzettend veel werk, want tegelijkertijd plukken en verpakken is een grote logistieke uitdaging. Maar als het lukt, geeft het natuurlijk veel voldoening."

Galster kende vorig jaar volgens Wajnert een succesvol seizoen. Dat zie je ook aan het aantal klanten dat dit jaar terug contact opneemt met het bedrijf. "We zijn al twee weken appelen aan het laden en al onze klanten van vorig seizoen hebben al minimaal één vrachtwagen besteld. Daar zijn we erg trots op. Onze belangrijkste bestemmingen zijn het Midden-Oosten en enkele landen van West-Europa."

Het seizoen wordt gekenmerkt door onzekerheden op het vlak van kosten en prijzen. "Het appelseizoen begon voor ons met lage prijzen. Omdat we ook eigen boomgaarden hebben, ziet dat er op dit moment niet erg positief uit. We weten ook niet wat we de komende maanden kunnen verwachten. We hopen natuurlijk dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen om de energiekosten voor de bewaring te compenseren. Hoe dan ook mogen we onze klanten niet in de kou laten staan. We moeten de komende maanden appelen voor hen hebben. Toch hebben we op dit moment al enkele koelcellen gesloten vanwege de hoge energiekosten. Het wordt zaak een goed evenwicht te vinden."

"We zijn er ook weer bij op Fruit Attraction. Allereerst willen we er onze bestaande klanten ontmoeten. We zullen samen een kop koffie drinken en hen vragen waarin we kunnen verbeteren. Natuurlijk staan we ook steeds open voor nieuwe markten. We zullen veel ontmoetingen hebben met nieuwe potentiële klanten omdat we ons in bepaalde regio's nog moeten ontwikkelen", besluit Wajnert.

Voor meer informatie:
Mateusz Wajnert
Galster Sp. z o.o.
Tel: +48 660 042 551 (Polen)
mateusz.wajnert@galster.pl     
www.galster.pl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.