Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote regionale verschillen bij Duitse aardappeloogst verwacht

"Het ministerie van Landbouw heeft ons vorig week verrast met haar raming van het oogstvolume van 10,3 miljoen ton bruto. Het is een eerste raming die in de loop van de tijd zeker nog gespecificeerd zal worden. De regionale verschillen tussen de opbrengsten zijn enorm. Deze brutowaarde zegt ook niets over de oogstverwachtingen voor de afzonderlijke verwerkingscategorieën. Zowel wat betreft de areaalontwikkeling als wat betreft de opbrengsten zijn er nog geen betrouwbare cijfers beschikbaar. Het areaal voor consumptieaardappelen is volgens onze ramingen kleiner geworden. Er zullen waarschijnlijk minder aardappelen voor de versmarkt beschikbaar zijn“, zei Thomas Herkenrath, voorzitter van de Duitse aardappelhandels-vereniging DKHV (Deutscher Kartoffelhandelsverband e.V.), .

Veel gasten delen deze raming. Ongunstige weersomstandigheden, de gestegen grondstof- en energiekosten, het tekort aan arbeidskrachten in de transportsector, de buitensporige eisen die de retail aan de kwaliteit van de consumptieaardappelen stelt en de aantrekkelijkheid van andere akkerbouwgewassen maken dat de teeltbeslissingen van de telers voor volgend jaar ook ongewis zijn.

Tigran Richter, voorzitter van Europatat, de Europese overkoepelende organisatie van de aardappelhandelsbedrijven, informeerde over de oogstramingen in Europa. De cijfers van Europatat gaven slechts een actuele tussenstand van het lopende oogstseizoen weer. Tigran benadrukte dat het lastig is om vooruit te kijken naar het komende handelsseizoen: "Dit is vooral zo omdat de moeilijke weersomstandigheden tijdens het teeltseizoen van dit jaar in veel gebieden tot een algemene oogstvertraging van circa 14 dagen heeft geleid. Hierdoor was het betrouwbaar verzamelen van oogstgegevens momenteel ook nog niet mogelijk. De voorlopige rapporten uit bijna alle regio's laten echter zien dat men rekent op oogstverliezen en een daarmee verbonden vermindering van de oogstvolumes van tussen de tien en twintig procent. Met uitzondering van Scandinavië, waar een grotendeels normale oogst verwacht wordt, worden er in Europa gemiddeld lagere oogstopbrengsten verwacht. Voor een deel zal er bovendien ook sprake zijn van een zwakkere kwaliteit. Hierdoor valt er, ook gezien de stijging van de teeltkosten in het algemeen, een uitdagend verkoopseizoen 2022-2023 te verwachten.“

Thomas en Tigran waren het met elkaar eens dat ook deze situatie door de bedrijven overwonnen kan worden. Het is echter zeker dat de retail en de consumenten sterker mee moeten geven, want dit jaar zullen niet overal aardappelen van goede kwaliteit geoogst worden. Het oog eet weliswaar mee, maar de smaak en bruikbaarheid van de aardappelen wordt niet aangetast door uiterlijke schoonheidsfoutjes. En daar komt het tenslotte op aan, zei Thomas.

Lees hier het volledige Duitstalige verslag.

Publicatiedatum: