Citrustelers in Florida zwaar getroffen door orkaan Ian

Volgens verschillende berichten is de citrussector in Florida zwaar getroffen door de orkaan Ian. Zelfs ver van het centrum van de orkaan zijn boomstammen verdraaid en beschadigd. De meest getroffen citrusteeltgebieden in of nabij Ian's spoor zijn Polk County, DeSoto County en Hardee County. In totaal is dit gebied goed voor 36% van de citrusteelt van de staat.

Gevolgen op lange termijn
Hoewel Ian een directe impact zal hebben op de productievolumes dit seizoen, zou de situatie erger kunnen zijn, afhankelijk van hoe de bomen de storm hebben doorstaan. Vruchten die van de bomen vallen zullen de oogstcijfers voor dit seizoen verlagen. Schade aan de bomen kan de oogst in de komende jaren echter aanzienlijk negatief beïnvloeden.

Voor het komende seizoen werd al veronderseld dat Florida de kleinste sinaasappeloogst in 55 jaar zou hebben, omdat het geplante areaal is afgenomen als gevolg van citrus greening. Volgens de VS zal de sinaasappelproductie naar schatting 13 procent dalen tot 3,5 miljoen ton en naar verwachting onder het niveau van 2017/2018 liggen toen orkaan Irma Florida trof. Dit waren ramingen van voor de storm.

De sinaasappelen uit Florida staan bekend om hun hoge sapgehalte. De prijs van sinaasappelsap steeg met 1,1% tot $1,9045 per 0,45 kg, na donderdag het hoogste punt in vijf jaar te hebben bereikt. Het effect van Ian zou de behoefte aan invoer in de VS, die momenteel aan 65% van hun vraag voldoen met leveringen uit andere landen, kunnen doen toenemen. Brazilië is de grootste producent van sinaasappelsap, maar heeft door de droogte de laagste productie in vijf jaar.

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.