Weefselkweektechnologie moet Keniaanse aardappelopbrengsten verhogen

Momenteel bedraagt de gemiddelde aardappelopbrengst per hectare in Kenia ongeveer tien ton. Volgens Anthony Kibe, hoofdonderzoeker van een project voor aardappelonderzoek onder leiding van het in Oeganda gevestigde Regional Universities Forum for Capacity Building in Agriculture, kan de opbrengst tot driemaal die hoeveelheid stijgen door het gebruik van ziektevrij pootgoed.

Het project van het forum in Kenia - een van de 11 in heel Afrika - heeft ongeveer 5.000 kleine aardappelboeren geprofiteerd sinds de start in 2017. Het geeft boeren toegang tot hoogwaardig pootgoed via een proces dat weefselkweek heet - het kweken van plantenweefsel op speciaal samengestelde voedingsoplossing in een laboratorium of gecontroleerde omgeving.

"Weefselkweek biedt een uitstekende techniek voor de snelle vermeerdering van pootaardappelen en biedt hoogproductief ziektevrij plantmateriaal", zegt Kibe. Weefselkweek produceert plantjes, ook bekend als apicale wortelstekken, en miniknollen (kleine pootaardappelen) die schoon en ziektevrij zijn, legt Kibe uit, en voegt eraan toe dat de technologie de vermenigvuldiging van materiaal versnelt om de distributie en het planten op grote schaal te vergemakkelijken.

Weefselkweektechnologie wordt toegepast bij de teelt van ziektevrij en hoogproductief fruit en groenten in Oost-Afrika, waaronder bananen.

Bron: scidev.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.