Lagere definitieve oogstraming appelen en peren

De definitieve raming van de oogst 2022 van appels en peren is bekend. De definitieve raming valt lager uit dan de zomerraming. Voor appels valt de definitieve raming 4% lager uit dan de zomerraming. Ten opzichte van de zomerraming wordt er 11% minder Elstar verwacht. Dit blijkt uit definitieve oogstcijfers appels en peren van de werkgroep oogstraming waarin NFO, CBS en GroentenFruit Huis vertegenwoordigd zijn. Delphy verricht de metingen.

Bij peren valt de definitieve raming 5% lager uit dan de zomerraming. Deze wordt veroorzaakt door een lagere raming van 7% bij Conference en een toename van 11% bij Doyenné du Comice. De totale appelproductie is daarmee 3% lager dan vorig jaar. Bij peren 3% hoger.Bij de zomerraming staat nog niet vast wat de gemiddelde definitieve maat en vruchtgewicht is bij de oogst. Op basis van nametingen wordt de definitieve maat en vruchtgewicht bij de oogst vastgesteld. Hierdoor kan de definitieve oogst afwijken van de zomerraming. Het gemiddelde definitieve vruchtgewicht in Nederland is dus voor enkele rassen lager uitgevallen en voor andere dus wat hoger dan tijdens de zomerraming werd verwacht.

Door de lagere producties van Elstar en Conference ontstaat een beter marktperspectief voor de Nederlandse appels en peren. Het is daarbij belangrijk dat de markten continu worden bediend. Appels en peren worden overwegend voor goede prijzen in het schap verkocht. De NFO wil iedereen erop wijzen dat dit ruimte moet biedt voor een hogere telersprijzen om de hogere kostprijs te dekken.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.