Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 1 miljoen ton citroen en 76.000 ton grapefruit verwacht in Spanje

Citroen
De Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) raamt de citroenoogst voor 2022/2023 op 1.090.000 ton, wat 10% minder is dan in 2021/2022, toen volgens een voorlopige raming op basis van de export, binnenlandse afzet, hoeveelheden verwerkt fruit en productverlies 1.211.000 ton werd geoogst. De prognose valt wel iets hoger uit dan eerdere voorspellingen, mede door grotere maten dan aanvankelijk verwacht bij de Verna-citroenen en een aanzienlijke opbrengst in de derde oogstperiode op het einde van de zomer (de zogenaamde Rodrejo-citroenen). 

De verwachte daling van 10% is te wijten aan ongunstige weersomstandigheden in 2022 met heel wat regen in maart en april die de bloei en de vruchtzetting in veel teeltgebieden negatief heeft beïnvloed. Bovendien is het in de zomer bijzonder warm en droog geweest, wat heeft geleid tot een vertraging in de ontwikkeling van het fruit. Momenteel blijft de maatvoering dus wat achter. Van het ras Verna wordt 22% minder oogst verwacht, van Fino 5% minder. Het ritme van de oogst en de ontwikkeling van de kalibers zal het uiteindelijke opbrengstresultaat bepalen.

In 2022/2023 zal Spanje de export van verse citroenen blijven aanvoeren op wereldniveau en blijft het ook de op één na grootste producent van citroensap, etherische olie en gedroogde schillen.

Grapefruit
Ailimpo raamt de Spaanse grapefruitoogst in 2022/2023 op 76.000 ton. Ook dat is 10% minder dan vorig seizoen. 

Impact van de weersomstandigheden
Onderstaande grafiek toont maand na maand de neerslaggegevens voor 2022 in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande 20 jaar (periode 2001-2021). 

In 2022 heeft het in maart, april en mei veel meer geregend dan gebruikelijk, wat een negatieve impact heeft gehad op de bloei. 

Onderstaande grafiek geeft het aantal regendagen weer tijdens de bloeiperiode en de vruchtzetting (van 25 februari tot 5 mei).

Ten slotte blijkt uit onderstaande tabel dat de gemiddelde temperatuur in mei, juni, juli en augustus 2022 veel hoger was dan die van de voorbije 20 jaren, wat problemen veroorzaakte in de vruchtzetting (veel uitval) en de groei vertraagde. Daardoor zijn de maten – zeker aan het begin van het seizoen – heel wat kleiner.

Publicatiedatum: