Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hugo Steeds van Pérez Zara Agrícola (Spanje):

"De consument verdient goede avocado’s, geen middelmatig fruit tegen een te hoge prijs"

In de afgelopen jaren heeft de provincie Cádiz een uitbreiding van de avocadoteelt gezien. Hugo Steeds, van Pérez Zara Agrícola, vertelt dat het areaal in Campo de Gibraltar, een streek in het uiterste zuiden van de provincie, zo'n 2.500 hectare beslaat. Voorheen werd daar voornamelijk citrus geteeld. "Dit is een bevoorrecht gebied, want het krijgt water vanuit de bergen rond Grazalema en Ronda. Vroeger werd hier zelfs rijst geteeld." 

"Pérez Zara Agrícola begon in 1999 met de teelt van citrus. In 2015 verlegden we onze aandacht naar avocado's. We hebben 115 hectare eigen teelt en als we daar het areaal van de telers bij optellen met wie we samenwerken, komen we dit jaar – waarin we weer 10% verwachten te groeien – op 220-230 hectare avocadoteelt uit."

Dit deel van de provincie heeft naast het voordeel van de beschikbaarheid van water – heel wat meer dan in andere delen van Andalusië, waar schaarste heerst – nog een sterk punt voor de teelt van dit subtropische fruit: de kalkbodem.

"In de avocadosector hoor je vaak dat zandgrond de beste bodem biedt voor de avocadoteelt, maar als kalkgrond goed wordt beheerd, betekent het een enorme besparing op zowel water als micro- en macronutriënten", benadrukt Hugo. "Dit type bodem houdt het water en de voedingsstoffen veel beter vast. Zandgrond is poreuzer en draineert meer, waardoor er meer water en meststoffen moeten worden toegediend."

"Met de juiste teelttechnieken is een kalkbodem een voordeel, al moet er met verschillende factoren rekening worden gehouden. Een daarvan is de genetica van de bomen. In Spanje worden meestal klonen geplant. Dat geeft kalibers van 18 tot 24. Maar in Peru en andere teeltgebieden die hun neus aan het venster steken, gebruiken ze overwegend bomen die gegroeid zijn vanuit de pit. Die leveren groter fruit op.
Een andere factor is het weer. In Andalusië – en Spanje, Portugal en Marokko in het algemeen – bevinden we ons in een gebied met extreme zonnestraling en thermische belasting in de zomer. Daarom zien we de laatste tijd het gebruik toenemen van microsproeiers boven de bomen om te vermijden dat het fruit lijdt onder de hitte, want te veel warmte tast de maatvoering aan. Het probleem is natuurlijk dat we hier in het mediterrane gebied waterschaarste hebben", vertelt Hugo Steeds.

"Het gebruik van microsproeiers verhoogt het watergebruik enorm, terwijl het eigenlijk enkel de atmosferische temperatuur regelt en dan nog uitsluitend op het moment dat de sproeier aan staat. Maar wat in werkelijkheid beschermd moet worden tegen de stress, zowel van hitte als van kou, is het wortelstelsel van de plant. En dat kun je alleen met goed technisch teeltbeheer van de bodem."

"Op onze percelen proberen we verschillende bodemlagen te creëren onder de bomen. Die moeten het vocht vasthouden en voorkomen dat de grond wordt blootgesteld aan zon en wind. We zorgen ervoor dat de bodemtemperatuur daalt en we verhogen het vermogen om stikstof vast te leggen. We snoeien de bomen om zijdelingse groei te stimuleren zodat de eigen schaduw de bodem beschermt tegen zonnestraling. En ten slotte dienen we stikstof en aminozuren toe om een betere bladontwikkeling te bewerkstelligen."

"Met al deze maatregelen, die overigens zeer weinig kosten, wordt de watervoetafdruk van de avocadoteelt fors verminderd. Op dagen dat de temperatuur deze zomer rond de 38-39 graden lag en veel van onze buren hun microsproeiers aan hadden, was de bodemtemperatuur op onze percelen tussen de 26-28 graden", zegt Hugo. "Aan de andere kant zorgt dat overtollige water voor schimmelproblemen zoals Phytophthora."

"Als we de groei van de avocadoconsumptie in de toekomst op Europees niveau willen aanhouden, wordt duurzaamheid een cruciaal thema. De retail zal de telers rond de Middellandse Zee dwingen om hun waterbronnen te certificeren en de watervoetafdruk te verminderen. Maar ook kwaliteit is essentieel", benadrukt Hugo.

"Pérez Zara Agrícola richt zich op duurzame teelt van avocado’s van superieure kwaliteit. Tussen december en mei oogsten we gemiddeld tussen de 70.000 en 80.000 kilo per week. We proberen die avocado’s altijd zo dicht mogelijk bij ons op de markt brengen. Export over lange afstanden vermijden we om onze CO₂-voetafdruk klein te houden. Op dit moment hebben we de luxe om het fruit af te zetten op markten die kwaliteit eisen."

"We hebben nu een tiental jaren van de avocado-bubbel achter de rug die zijn sporen nalaat op de kwaliteit van het fruit dat momenteel in de supermarkten ligt. De consument verdient goede avocado’s, geen middelmatig fruit tegen een te hoge prijs. En de sector zou moeten beseffen dat fruit van lage kwaliteit de consument wegjaagt. Maar zonder consument kunnen we natuurlijk niet."

Voor meer informatie:
Pérez Zara Agrícola
Ctra. a- 2101 km, 7,9
San Martín del Tesorillo (Cádiz) - Spanje
Tel: +34 646 490 027
hugo@perezaragricola.com

Publicatiedatum: