Patatas Meléndez

Moeilijke winter Spaanse aardappelen door schaars aanbod, fijnere sortering en hoge prijzen

De Spaanse aardappeloogst loopt op z’n einde. In het noorden van het land, meer bepaald in de provincie Segovia, worden nog enkele fritesrassen voor de versmarkt gerooid, voornamelijk het Agria-ras. Eind oktober zullen naar verwachting de laatste aardappelen van het veld worden gehaald voor opslag tijdens de wintermaanden.

De krimp van het areaal in Spanje en de lage gemiddelde opbrengst – ook in de rest van Europa – hebben geleid tot een aanzienlijk tekort op de markt en historisch hoge prijzen. Er wacht meer dan waarschijnlijk een gecompliceerde en onzekere winter op de aardappelmarkt.

"Dit jaar zijn er minder hectares gepoot in Spanje en door ongunstige weersomstandigheden is de gemiddelde opbrengst in alle Spaanse teeltgebieden gedaald, waardoor het beschikbare aanbod aanzienlijk laag is", zegt Juan Manuel Coello, directeur van Patatas Meléndez, het grootste aardappelbedrijf van Spanje. "Deze situatie is nog het duidelijkst in de late gebieden, waar de droogte ook een impact heeft op de maatvoering. De kleine maten overheersen."

"Gezien het beperkte aanbod en de beschikbare maten is het onzekerheid troef voor de komende winter, zowel op de versmarkt als in de verwerkende industrie. Overal loeren tekorten om de hoek. Gezien de grootte van ons bedrijf kunnen wij de aanvoer naar onze klanten anderzijds redelijk goed plannen. We zullen onze leveringsverplichtingen nakomen. Maar handelsbedrijven die geen directe lijn hebben met de telers en dus geen rigoureuze planning kunnen opstellen, kunnen het moeilijk krijgen. Over het algemeen heerst er bezorgdheid in de sector, want de beschikbare hoeveelheden zijn veel lager dan normaal. In Frankrijk moeten er nog heel wat percelen gerooid worden, maar ook daar verwacht men minder product", zegt de directeur van het bedrijf uit Valladolid.

Gezien het tekort en de hoge teelt-, verwerkings- en verpakkingskosten zijn de prijzen gerezen naar een historisch hoog niveau. "Nu is het afwachten hoe de consumptie zal reageren op de prijzen. Als die blijven stijgen, kan dat gevolgen hebben voor de vraag. De inflatie heeft duidelijk invloed op de koopkracht van de huishoudens", geeft Juan Manuel Coello aan.

Patatas Meléndez, een bedrijf dat jaarrond verse aardappelen op de markt brengt, zal alle details van zijn nieuw pakstation onthullen op Fruit Attraction (10G2 in hal 10). Het bedrijf neemt de gelegenheid van de beurs te baat om de technologische vooruitgang in de nieuwe faciliteit aan het brede publiek te tonen, alsook welke strategie het hanteert om de kwaliteit van de aardappelen te garanderen.

Naast het belichten van de voordelen van de nieuwe technologie, waaronder een verbeterde efficiëntie en producttraceerbaarheid, rekent Patatas Meléndez ook op een waardevolle bondgenoot op Fruit Attraction op woensdag 5 oktober: Michelin chef-kok Martín Berasategui. 

Ook het belang van direct contact met de telers zal aandacht krijgen op de beurs. "Patatas Meléndez heeft niet alleen een krachtig plan opgesteld dat telers meer stabiliteit biedt en winstmarges garandeert, maar is ook druk bezig met een uitbreidingsproces om de filosofie en de waarden van het bedrijf naar meer teeltgebieden over te brengen", zegt CEO Javier Meléndez. Op Spaans niveau heeft het bedrijf Patatas Prado overgenomen, waardoor het de BGA van de Galicische aardappel in zijn productportfolio kan opnemen. Het heeft ook een solide structuur gecreëerd in Andalusië, met name een bedrijf genaamd Agroquality.

Op internationaal niveau verzekert het zijn aanwezigheid in Frankrijk en Portugal met respectievelijk Meléndez France en Batatas Meléndez om ook daar alle schakels in de keten te kunnen controleren en de kwaliteit van de grondstof te kunnen waarborgen.

Voor meer informatie:
Patatas Meléndez
Tel: +34 983 812 920 (Spanje)
comercial@patatasmelendez.com 
www.patatasmelendez.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.