Export en import van diepgevroren aardappelen uit Nieuw-Zeeland

Zorgwekkend is dat de export van diepgevroren frites uit België en Nederland meer dan verdubbeld is in het kwartaal dat eindigde in juli 2022. Gezien de aanlooptijd van het vervoer zal deze export binnenkort aankomen in Nieuw-Zeeland.

Ook zorgwekkend is dat de exportprijs naar Nieuw-Zeeland volgens potatoesnz.co.nz, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek, relatief stabiel is op ongeveer € 868 per ton. Dit staat in contrast met alle andere wereldmarkten, waar de prijzen aanzienlijk zijn gestegen tot ongeveer € 1021 per ton om de inflatie te compenseren, zoals hieronder aangegeven.

Wat betekent dit voor de Nieuw-Zeelandse sector?

 • Aangezien de exportprijs naar Nieuw-Zeeland in geen verhouding staat tot andere wereldmarkten en de Nieuw-Zeelandse sector ook aan een aanzienlijke inflatie is blootgesteld, zal dit waarschijnlijk leiden tot een uitholling van de marges.
 • Ten tweede zou een verdubbeling van de import, als gevolg van de achterliggende plannen, kunnen leiden tot een verlies van marktaandeel voor de Nieuw-Zeelandse sector van naar schatting 3 aandeelpunten.
 • Nu de prijzen op alle andere wereldmarkten en in de EU stijgen, kunnen de eerder beweerde dumpingmarges van België en Nederland naar Nieuw-Zeeland alleen maar zijn toegenomen.
  (Bron: New Zealand Statistics – All Frozen Potato Products)

Een positievere noot is dat er bemoedigende tekenen zijn voor de Nieuw-Zeelandse sector met aanhoudend betere exportprestaties. Opmerking: het commentaar is gebaseerd op hoeveelheden, tenzij anders vermeld.

Sterke totale exportgroei van 28% in het laatste kwartaal en 21% op jaarbasis. De achterblijvende waardegroei van 26% op kwartaalbasis en 18% op jaarbasis wijst erop dat de NZ-export van diepgevroren aardappelen concurrerender blijft dan een jaar geleden of dat de productmix is veranderd.
De sterke groei van de export naar de Aziatische markten blijft een positief thema, zoals blijkt uit onderstaande tabel.

 • Positief is ook de opkomst van Korea als exportmarkt, met 587 ton export in de afgelopen 12 maanden.
 • Australië blijft veruit de grootste exportmarkt voor NZ met iets meer dan 31.400 ton export in de afgelopen 12 maanden. Bescheiden groei in vergelijking met Aziatische markten met 5% groei op jaarbasis, 6% op kwartaalbasis.
 • Vanuit importoogpunt is het interessant om voor het eerst sinds eind 2020 60 ton import uit Canada te zien.
 • De totale import van 20.316 ton in de laatste 12 maanden vertraagt met een jaarlijkse groei van 9%, maar de groei op kwartaalbasis daalt met 7%, gedreven door een grote daling van de import uit Australië 11% laatste kwartaal.
 • De zorg over de toenemende import uit België en Nederland is om twee redenen nog niet zichtbaar in de importgegevens van de Nieuw-Zeelandse statistieken:
  • Timing van ladingen gezien de aanlooptijd vanuit Europa
  • De gegevens die wij analyseren voor de export uit België en Nederland betreffen alleen diepgevroren frites, terwijl de geanalyseerde gegevens uit de importstatistieken van Nieuw-Zeeland alle diepgevroren aardappelproducten omvatten.

Bron: potatoesnz.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.