Canadese boeren poten 155.856 hectare aardappelen

Alberta aardappeloogst loopt achter
Volgens het oogstrapport van Alberta voor de twee weken eindigend op 20 september, zijn aardappelen het enige gewas dat "aanzienlijk achterloopt" wat betreft de voortgang van de oogst.

In totaal is 29,8 procent van de aardappelen in de provincie geoogst. Terwijl ze in het noordoosten voor 100% zijn geoogst, is dat in het zuiden slechts 27,9%, in het midden 20% en in het noordwesten 61,2%.

Volgens de Alberta Potato Growers wordt deze week (26-30 september) "de laatste grote klus" voor telers in de noordelijke regio van Alberta om hun aardappelen in de opslag te krijgen.

Manitoba vooruitgang varieert
Gedurende het hele plant-, groei- en oogstseizoen heeft Manitoba af en toe te kampen gehad met overtollige neerslag. In de week die eindigde op 19 september was er, na bijna twee weken zonder regen, in meerdere regio's veel neerslag. Volgens het laatste rapport van Vikram Bisht, plantpatholoog bij Manitoba Agriculture, varieerde de neerslag van 11,5 tot 72,6 mm in verschillende aardappelgebieden. Tot dusver ligt de cumulatieve regenval op veel meer plaatsen echter dichter bij 100 procent normaal, terwijl sommige plaatsen nog steeds op meer dan 140 procent van het 30-jarige niveau zitten.

Bisht schat dat de oogst in de hele provincie varieert van minder dan 5 procent tot 75 procent. Hij zegt dat de oogst in de hele provincie rond de 35 procent "zou kunnen liggen".

Ontario oogst vordert
Volgens de laatste update van Eugenia Banks van de Ontario Potato Board is de aardappeloogst in Ontario halverwege. Volgens Mark VanOostrum, supply manager bij WD Potato, is ongeveer 60 procent van de aardappelen voor verwerking geoogst. Kevin Brubacher, manager bij de Ontario Potato Board, gaf aan dat ongeveer 75% van de oogst voor de versmarkt in de provincie is geoogst. De kwaliteit van zowel de friet- als de consumptieaardappelen wordt als uitstekend genoemd.

Banks omschreef de oogst in de provincie als "stoppen en starten". Warme dagen en regen hebben het rooien belemmerd, maar Banks voegde eraan toe: "Het ziet ernaar uit dat warme dagen nu, met de komst van de herfst, geen probleem meer zullen zijn."

Ze merkte ook op dat ze bij een van de rassenproeven een nieuwe rode variëteit aantrof, die nooit in Ontario is geteeld, "met allerlei soorten tweede groei". "Dit ras zal nooit een kans krijgen om door Ontario-telers te worden overgenomen. Teeltproeven zijn het beste middel om dergelijke problemen op te sporen voordat nieuwe rassen op commerciële schaal worden geplant." Ze vond ook een schimmel op dode planten, wat Botrytis-rot bleek te zijn. De knollen waren niet aangetast.

P.E.I. activiteiten getroffen door Fiona
Fiona, de storm die orkaankracht bereikte, beschadigde veel bedrijven, waaronder veeteelt- en aardappelbedrijven, in Prince Edward Island. Een teler merkte op dat aardappeltelers "klaar zijn om aardappels te gaan oogsten", maar onder druk komen te staan als ze proberen schoonmaakwerkzaamheden te combineren met het rooien.

Grote lijnen
Dit plantseizoen hebben aardappeltelers volgens StatsCan in 2022 155.856 hectare aardappelen gepoot. Dat is 0,1 procent meer dan in 2021. P.E.I. had het grootste areaal met 32.500 ha, gevolgd door Manitoba met 32.000 ha en Alberta 29.000 ha.

Bron: potatoesincanada.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.