Growers United start 2023 met nieuw bestuursmodel

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in september, stemden de 40 ondernemers van Growers United unaniem voor een nieuw besturingsmodel voor de coöperatie. Met het nieuwe besturingsmodel worden verkoop, verpakken en productie als één geheel aangestuurd, waarmee de verdere integratie in Growers United vorm krijgt. Ook over de jaarrekening werd gestemd. Growers United heeft over 2021 een verliesjaar van circa € 1,8 miljoen geleden. Besloten is het negatieve resultaat over 2021 voor rekening van de coöperatie zelf te nemen. 

Onder de noemer 'slagkracht' werkt Growers United samen met de leden aan de coöperatie van de toekomst. Door de krachten nog meer te bundelen, zetten de leden het fundament om de vorig jaar gelanceerde 2030 strategie te realiseren nog steviger neer. De coöperatie start in 2023 met het nieuwe bestuurlijke model.

Gezamenlijke ambities en aanpak
Om de toekomstbestendigheid van haar leden maximaal te waarborgen wil Growers United de komende jaren doorgroeien tot een toonaangevende Europees opererende producentenorganisatie, die actief is in de meest relevante landen qua productie en afzet. Dit vraagt volgens de coöperatie 'om een gezamenlijke benadering en aanpak'. Tegelijkertijd moeten bedrijfsmatige activiteiten rondom verkoop en verpakken de juiste focus krijgen. De coöperatie wil met de verdere integratie haar positie verstevigen en de waarde en efficiëntie verhogen. Growers United moet hierdoor nog aantrekkelijker worden voor haar leden als platform. De leden zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, stelt de coöperatie in het persbericht. Zij wijzen erop dat de vraag naar gezonde, duurzaam geteelde vruchtgroenten naar verwachting groot blijft.

Op de ALV gaven de leden ook groen licht voor het ontwikkelen van een passende financiële en juridische structuur om de gezamenlijke ambities te kunnen realiseren. De structuur wordt toegankelijker voor toekomstige leden, financiers en kapitaalverstrekkers.

Met het ‘coöperatie op aandelen model’ is het voor de leden aantrekkelijk om de coöperatie als platform te benutten voor het realiseren van de gezamenlijke ambities voor 2030. Met het nieuwe model is de coöperatie flexibel genoeg om met steeds veranderende omstandigheden mee te bewegen. Dit moet de bedrijven van de leden nog krachtiger maken. En dankzij deze stevige basis kunnen de bedrijven van de leden blijven groeien.


Blik in het DC van Growers United tijdens een bezoek van de Agro Businessclub Westland deze zomer. Algemeen directeur Jan Opschoor en Financieel Directeur Stefan van Vliet bespraken er uitgebreid de koers van de coöperatie. 

Jaarrekening 2021
De leden keurden tijdens de ALV de jaarrekening over het boekjaar 2021 unaniem goed. Het jaar 2021 stond in het teken van de ingebruikname van het nieuwe verpakkingsbedrijf op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Met deze locatie is Growers United in staat haar klanten vanuit een one-stop-shop te bedienen en de te verwachten groei de komende jaren op te kunnen vangen. De gewenste efficiencyslag is in het startjaar 2021 nog niet tot uitdrukking gekomen in het financiële resultaat. Rekening houdend met de gezonde financiële positie van de coöperatie heeft het bestuur van Growers United besloten om het negatieve resultaat over 2021 voor rekening van de coöperatie zelf te nemen. Om deze reden rapporteert Growers United over 2021 een incidenteel verliesjaar van circa € 1,8 miljoen. Dit verlies komt ten laste van de reserve en hoeft daarmee niet bij de leden te worden opgehaald.

Voor meer informatie:
Growers United
www.growersunited.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.