Export van Georgische vijgen levert het land een recordbedrag op

De verkoop van vijgen buiten de lokale markt is in Georgië de afgelopen drie jaar behoorlijk populair geworden. Het jaar 2022 is opmerkelijk, omdat de exportinkomsten de grens van 1 miljoen dollar hebben overschreden, een nieuw record.

Georgië exporteerde 890 ton vijgen in juli-augustus 2022. Dat is de hoogste omzet van dit jaar, namelijk 1,2 miljoen dollar, wat te danken is aan een prijspiek. De exportprijzen stegen met 40% van $1,00/kg in 2021 naar een recordhoogte van $1,40/kg in 2022.

Stijgende exportprijzen zijn zowel goed als slecht nieuws in de huidige context van hoge energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en wereldwijde economische instabiliteit. Het goede nieuws is dat ondanks de plotselinge stijging van de vijgenprijzen de exportvolumes sterk zijn gebleven. Dit betekent dat de vraag naar vijgen enigszins groot is. De prijsstijging heeft zeker geleid tot hogere inkomsten, maar een groot deel van de prijsstijging moet worden toegeschreven aan hogere teelt- en transportkosten. Dat beperkt de winstgroei uiteraard aanzienlijk.

De exportbestemmingen van Georgische vijgen zijn Rusland en Armenië. Dit jaar ging 60% van de uitgevoerde vijgen naar Armenië en 40% naar Rusland. Opgemerkt moet worden dat het aandeel van de Russische Federatie bijna verdubbeld is ten opzichte van 2021.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.