TLN: "Stop op distributiecentra is onverstandig"

Motie in Tweede Kamer zet in op stop van nieuwe mega-dc's op ongewenste plekken

Dinsdag vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer over de ruimtelijke ordening in Nederland. Het CDA heeft eerder aangekondigd met een motie te komen die oproept tot een bouwstop van grootschalige distributiecentra. De indieners van de motie stellen dat er de afgelopen jaren steeds meer grote dc’s bij gekomen zijn en dat er tot eind volgend jaar nog zeker 64 in de pijplijn zitten. Dat zou een ongewenst effect hebben op het landschap. Om dat te voorkomen moet een nieuwe landelijke beleidslijn worden opgesteld. Tot die tijd zouden provincies en gemeenten al restrictief moeten omgaan met verzoeken om nieuwe dc’s te bouwen, zo schrijft Retail Trends.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt deze motie onverstandig. Logistiek vastgoed is immers van essentieel belang voor de efficiënte en duurzame bevoorrading van onze inwoners en bedrijven, zo stellen ze.

Daarbij zou de ruimtelijke ordening in Nederland volgens Transport en Logistiek Nederland veel integraler benaderd moeten worden dan tot nu toe het geval is, waarbij multifunctioneel grondgebruik en een goede inpassing in de omgeving cruciaal zijn. "Zonder aanvullende ruimte komt de bevoorrading van de groeiende bevolkingsomvang in Nederland in het gedrang; distributiecentra in Nederland hebben voor het overgrote deel alleen Nederland als verzorgingsgebied. Slechts een beperkt aantal houdt ook voorraden aan voor de landen om ons heen."

Bron: TLN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.